Statsråd på hurtiglån

Utenriksminster Espen Barth Eide i samtale med biblioteksjef Birgithe Schumann-Olsen på Tønsberg bibliotek 19. mars.

Utenriksministeren på hovedbiblioteket i Tønsberg

Tenk for et land vi bor i – der en utenriksminister kan tasse inn på et folkebibliotek i en middels stor by og slå av en prat med folket!

Publisert
Minister Espen Barth Eide sammen med artikkelforfatter Stine-Marie Schmedling.

Tirsdag den 19. mars var Espen Barth Eide på bibliotekscenen hos oss i Tønsberg og snakket en time med biblioteksjefen.

Det er noe med Norge

Nå skal jeg ikke si at jeg veit akkurat hvordan ting er overalt i alle andre bibliotek i alle andre land. Men noe sier meg at dette er veldig uvanlig. Det er noe med demokratiet i Norge – og med folkebibliotekene.

Til tross for at det har vært mange politiske skandaler de siste årene, så vil jeg si at politikken i Norge er ganske tilgjengelig. På Tønsberg og Færder bibliotek har vi testa ut barnas ordførerhjørne. Da kommer ordføreren, med kjede og det hele og sitter i barneavdelingen og snakker om løst og fast med de minste. Og tirsdag kom altså Norges utenriksminister, midt i en tid med krig rett i nærheten og politisk verdensordning i endring.

Respektfulle demonstranter

Espen Barth Eide svarte på kritiske spørsmål (i en vennlig samtale) fra biblioteksjef Birgithe Schumann-Olsen om ytringsfrihet og Assange, om et fremtidig USA med og uten Trump, om Ukraina og Palestina. Ministeren tok også spørsmål fra salen. 

Hvor ellers kan vanlige folk fra gata bare trekke inn og stille utenriksministeren direkte spørsmål?

Utafor demonstrerte Palestinakomiteen. Det er klart jeg hadde litt nerver, og lurte litt på hvordan det ville oppleves for de ansatte og for våre andre brukere. Men vi snakket med demonstrantene, gikk ut og tok en hyggelig prat. Vi snakket om at det er viktig for oss at folk kan bevege seg fritt inn og ut av biblioteket uten å føle seg presset til å ta imot et budskap, eller at det skal oppleves skremmende. Demonstrantene hadde god forståelse for dette. De pakket dessuten pent sammen sakene sine, og kom inn og stilte seg i kø og lyttet til det ministeren hadde å si når arrangementet startet. Demonstrasjon er også en uttrykksform som hører hjemme i et fritt demokrati – og som jeg mener vi må tåle.

PST og leksehjelp

Det er klart det var en krevende dag. I forkant av ministerbesøk holdt Ingeborg Breines et foredrag om sin siste bok Fredskultur (Orkana Forlag, 2023) på hovedscenen, etterfulgt av en samtale om fred. Så var det boksalg og boksignering. Arrangementet med Breines var et samarbeid med Vestfold fredslag. 

Ministerbesøk betyr høyt sikkerhetsoppbud.

Under samtalen etter foredraget, gjorde vi en rask omrigg på hovedscenen og gjorde oss klare til ministerbesøk. Det var over 250 i publikum, og kø som slanget seg gjennom halve biblioteket. Samtidig hadde vi vanlig drift av biblioteket, møterom som var booket til lag og foreninger, leksehjelp og alt det som hører med en vanlig dag på jobb. Demonstrajon, politi, PST, forfatter, minister, publikumskontroll og vanlig drift. Det var en lang og litt nervepirrende dag, og her jeg skriver dette noen dager senere er jeg fremdeles støl i beina!

Hvordan booke en minister?

Det spørsmålet mange har stilt meg i det siste er hvordan i all verden vi greide å booke en minister? Og ikke bare det, men en utenriksminister i disse tider, hvor Norge i verden er mer aktuelt enn på lenge? Vel svaret på det spørsmålet er: nettverk. 

Espen Barth Eide svarte på kritiske spørsmål fra biblioteksjef Birgithe Schumann-Olsen om ytringsfrihet og Assange, om et fremtidig USA med og uten Trump, og om Ukraina og Palestina.

Som tidligere politisk aktiv, samfunnsviter og tidligere ansatt i en fylkesadministrasjonen kjenner jeg en del partipolitikere, og jeg tør påstå at jeg har et godt forhold til folk på hele skalaen fra blå via grønn til rød. Jeg kjenner en som kjenner en ... også videre.

Redaktøransvar

Arbeiderpartiet kunne valgt å booke en lukka scene hos oss. Vi har hovedscenen som ligger ute i bibliotekrommet med kapasitet til et relativt stort publikum. Og vi har blackboxen som er lukket med kapasitet til 80. Vi har anledning til å låne bort blackboxen og kan si at ja, da er det deres arrangement og vi stiller rommet til disposisjon. Men alt som skjer på hovedscenen ute i det åpne rommet må være våre arrangement med redaktøransvar hos oss. Da er det utrolig stas at utenriksministeren velger å holde møtet ute i rommet. 

Intervjuet var et gratis arrangement, åpent for alle, i2ngen påmelding. Hvem som helst kunne komme inn døra en tirsdags kveld og få en prat med utenriksministeren. Noen barn hadde tidligere på dagen stilt spørsmål til NRK som de ønsket at ble stilt – blant annet om det er trygt i Norge med tanke på det som skjer i verden.

Tenk for et land vi bor i – der en minister kan tasse inn på et folkebibliotek en tirsdag kveld og slå av en prat med folket.

Powered by Labrador CMS