Senteret gjorde susen – stor besøksøkning til Stovner bibliotek
Deichman Stovner har flyttet fra en garasje til et kjøpesenter. Og det kan se ut som det var et lurt valg, for siden åpningen har besøkstallene skutt i været.
Nye Stovner bibliotek ble offisielt åpnet 12. januar i år av byrådsleder Raymond Johansen. Når Bok og Bibliotek er på besøk noen uker senere er det full aktivitet i lokalene. Siden åpningen har det vært 1572 mennesker som i snitt har besøkt biblioteket hver dag. Dette er en betydelig økning sammenlignet med besøkstallene i de gamle lokalene, opplyser Eli Follerås, seksjonsleder ved Stovner bibliotek. Hun presiserer at tallene foreløpig kun er cirkatall og at det ikke dreier seg om noen offisiell telling, men de kan likevel gi en god indikasjon på hvor mye det nye biblioteket blir brukt.
– Oppgraderingen av biblioteket var helt nødvendig. Det gamle biblioteket lå i blokka bak der biblioteket ligger nå, men lokalene var opprinnelig bygget som en garasje og det ble etterhvert veldig nedslitt der, sier hun. Follerås mener mange ikke var klar over at det var et bibliotek i bydelen da.
– Folk gikk gjerne ikke på det gamle biblioteket, men nå som biblioteket ligger midt i Stovner senter, får vi mange flere ikke-planlagte besøk. Det er en helt annen virkelighet, forteller Follerås.
Og filialen på Stovner skiller seg ut fra andre filialer fordi det her var mulig å tenke helt nytt, og å lage et lokale som samsvarte mer med de lokale behovene i bydelen. Det skulle for eksempel være et lokale der de som var der ønsket å være lenge.
Hun tror det har vært avgjørende at biblioteket ble plassert i Stovnersenteret. Det gjør fremkommeligheten mye bedre og det er lett å komme hit med offentlig transport, eller å parkere bilen i senterets garasje. Det er også god fremkommelighet for gående. Dessuten kan man oppsøke biblioteket mens man allikevel har et annet ærend på senteret.
– Jeg tror denne lokaliseringen er en vinn-vinn for begge parter, altså både senteret og biblioteket. Det gir oss en svært god tilgjengelighet, sier Eli Follerås.
Egen stemning
Ved første øyekast ser det ikke ut som et bibliotek, men heller som et hyggelig oppholdsrom med flere ulike soner og komfortable møbler der de besøkende gjerne må sette seg ned og ta et pust i bakken. Mye av interiøret er inspirert av skogen. Selve arealet er på 180 kvadratmeter så her er det nok plass å boltre seg på. Det er en del møbler, både nye og brukte, og alt er blandet sammen for å skape en hjemmekoselig stemning.
Tanken har vært at Stovner bibliotek skulle være et sosialt bibliotek, og stillerom og grupperom har bevisst blitt valgt bort, forteller Follerås. Hun har sittet i prosjektgruppen som utformet det nye biblioteket. Også brukere av biblioteket var representert i gruppen. Follerås er åpen på at de måtte prioritere noen ting høyere enn andre i den prosessen.
– Det var viktig for oss å skape et bibliotek der folk kunne møtes. Vi ønsket også å konfrontere de som bruker biblioteket med at folk er forskjellige. Det er derfor vi ikke har klare avgrensede avdelinger for eksempel for barn og ungdom. Vi prøver heller å blande de ulike gruppene litt, forteller hun. – Og vi ser jo at mange uansett finner seg sine yndlingsplasser når de er her, legger hun til.
Mangfoldig bydel
Stovner bydel ligger i et område av Oslo som er veldig kulturelt mangfoldig. Generelt har befolkningen i bydelen et lavere utdanningsnivå, og dårligere sosioøkonomiske kår, enn i resten av Oslo. Blant annet derfor har biblioteket i denne bydelen en spesielt viktig funksjon. Det er også tett med bibliotekfilialer på denne kanten av byen, og det finnes lokale filialer både på Nord-tvet, Romsås og Rommen. Eli Follerås er seksjonsleder også for disse filialene, og den øvrige staben som teller 13 personer i alt på Stovner bibliotek rullerer mellom de fire ulike lokalene.
– Vi som jobber her ønsker å hjelpe beboerne i denne bydelen å få det bedre, fremme leseglede, og på sikt forhåpentligvis motvirke frafall fra skolen, sier hun.
Follerås er selv født og oppvokst i bydelen, og kjenner derfor godt til noen av utfordringene i nærmiljøet.
– Jeg har jo forståelse for utfordringene, men jeg er samtidig opptatt av at vi også skal trekke frem alt det gode som er ved denne bydelen. Jeg tror det er viktig at biblioteket bidrar til at de som bor her har noe å være stolte av, for det har ofte vært trukket frem mye negativt om Stovner, forklarer hun.
Eli Follerås har jobbet ved Deichmanske bibliotek siden 1998, og har siden da alltid jobbet i Groruddalen i ulike roller. Hun har ledet Stovner bibliotek de siste fire årene og legger ikke skjul på at hun selv er svært glad i dette området.
Bruker biblioteket ulikt
Og det kan virke som brukerne av biblioteket også trives med å være der, for mens Bok og Bibliotek var tilstede en torsdag ettermiddag i begynnelsen av februar var det mennesker som oppholdt seg i alle deler av lokalene. Noen vennegjenger satt i grupper og diskuterte, andre gjorde lekser, noen så etter bøker eller leste aviser og noen satt bare og hvilte seg. Ifølge Follerås er det mange som ser ut til å legge turen til biblioteket etter skole og jobb.
Det er både en liten scene i lokalene og et amfi helt bakerst i biblioteket der tanken er at skoleklasser skal kunne samles. Tykke gardiner sørger for at lokalene kan inndeles i ulike soner etter behov. Barn i alle aldre er en av brukergruppene det satses spesielt på her, og det medfører naturlig nok en del støy og en del rot, siden det er så mange som nå er innom. Follerås forteller at de ansatte rydder så godt de kan. Det har eller aldri vært meningen at det skal være helt stille i lokalene.
– Det var ikke stille på det gamle biblioteket heller, påpeker Eli Follerås, som samtidig understreker at de er opptatt av at de som bruker biblioteket tar hensyn til hverandre, og de ansatte sier i fra hvis de besøkende oppfører seg på en måte som kan sjenere andre. Hun legger selv vekt på å være synlig i bibliotekslokalet, og mens Bok og Bibliotek er tilstede kommer flere bort og spør Follerås om ting de lurer på.
Har blitt meråpent
Siden åpningen tidligere i år har Stovner bibliotek vært et meråpent bibliotek, og så langt har det også vært godt besøk etter ordinær stengetid. Inntil videre har Stovner bibliotek valgt å ha en vekter på plass i lokalet hele tiden mens biblioteket er meråpent.
– Vi har valgt det i starten for vi ser at det er mange ungdommer som besøker oss da, og ønsker å følge litt med. Det er jo en tillitsbasert ordning, men har gått overraskende bra så langt, sier hun.
Fordi biblioteket er helt nyåpnet er fortsatt ikke planen for alle aktiviteter som skal tilbys her klar, men allerede er det gratis jobbsøkerkurs for unge i regi av Jobbx i lokalene. Det er dataopplæring hver onsdag og et ukentlig verkstedtilbud. Det er også planer om å starte en leksehjelpgruppe.
Selv om mye nå er på plass på Stovner bibliotek og brukerne stort sett er fornøyde har Eli Follerås satt seg mål om å doble besøket og øke utlånstallene fremover.
– En del kommer nå for tiden bare for å se de nye lokalene så vi regner med at besøkstallene stabiliserer seg noe. Utfordringen fremover vil være å fortsette å skape gode tjenester for publikum slik at de kommer igjen og igjen. Jeg er optimist og tror vi skal få til det, sier Eli Follerås.
Utforsker biblioteket
Barselgruppen med tre ettåringer og mammaene deres er på besøk i de nye lokalene på Stovner bibliotek for første gang. Det ga mersmak for alle sammen.
– Her virker det som hele verden er samlet på et sted, sier Tanita begeistret. Hun er mamma til Eliana på 1 år og 3 måneder. Eliana er opptatt av å utforske de nye lokalene. Sammen med Tine, som har sønnen Patrick på 1 år, og Mehvish, med sønnen Tobias på 1 år, har Tanita og datteren satt seg bakerst i lokalene der det ellers er et amfi som gjerne brukes av barnehager eller skoleklasser. Her finner mødrene barnebøker som de tre små er opptatt av å ta på og bla litt i før de finner en annen bok eller bare går litt rundt og ser på alt som er nytt.
Siden lokalene er så åpne og ikke noe er adskilt betyr det at barna raskt kan bevege seg til andre deler av biblioteket for å utforske litt, gjerne med mødrene på slep.
– Her må jo bare mødrene ta litt ansvar slik at de små ikke bidrar til at det blir ubehagelige for andre å være her, sier Tanita.
Også Mehvish er begeistret for det nye biblioteket.
– Dette er et sted for alle aldre, sier hun.
Tine syns på sin side at det noen ganger kan være vanskelig å finne barnebøker til så små barn og er derfor glad for at det nå er lett å stikke innom biblioteket for å kunne finne noe som passer.
– Jeg har bodd i bydelen lenge, men skjønte faktisk ikke hvor det gamle biblioteket var, innrømmer hun.
Selv om dette er første gang alle sammen besøker det nye Stovner bibliotek er de alle samstemte i at de kommer tilbake og ønsker nå å ha flere barselmøter her.
– Tidligere har jeg brukt biblioteket veldig lite, men det er overraskende dyrt å kjøpe barnebøker, så dette er jo et genialt sted, utbryter Tanita.
Mehvish har merket seg at lokalene helt bakerst i biblioteket er godt tilrettelagt for flere barn.
– Det må jo være fint og enkelt for barnehager å komme hit, avslutter hun.