Lesestund på Gamlebyen skolebibliotek.
Lesestund på Gamlebyen skolebibliotek.

Skolebiblioteket ved Gamlebyen skole er «Årets bibliotek 2022»

Biblioteket fikk prisen grunnet sin store innsats for skolen og for elevenes leselyst, og som et forbilde for andre skolebibliotek. – Prisen er også en anerkjennelse av Oslo kommunes grep for å styrke skolebibliotekene i byen, uttaler juryleder og leder i Norsk Bibliotekforening Vidar Lund i en pressemelding.

Publisert

På Gamlebyen skole er biblioteket skolens hjerte. Det er en aktiv kultur- og kunnskapsformidler, og er viktig både faglig, sosialt og språklig for elevene.
Prisen ble delt ut av Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås under et arrangement på Deichman Grünerløkka 12. januar kl. 14.00.

– Skolebiblioteket skal være et magisk sted. Dette skal være et annerledes rom og noe annet enn skolen.Bibliotekslærer Elisabeth Jensen Lombnæs

Jubel og jubileum

Gamlebyen skole var en av de første skolene i Oslo som fikk eget bibliotek, og i 2023 fyller skolebiblioteket 100 år. Biblioteket arrangerer kunstutstillinger, bokkafé, fortellerstunder og leseklubb. Bibliotekslæreren bidrar aktivt med litteraturformidling, og arrangerte vinteren 2022 litteraturuke med Kronprinsesse Mette Marit som gjest.

– Skolebiblioteket skal være et magisk sted, mener bibliotekslærer ved Gamlebyen Elisabeth Jensen Lombnæs. – Dette skal være et annerledes rom og noe annet enn skolen.
Hun bruker mye tid på å bli kjent med elevene for å finne ut av hva de liker å lese. Det er viktig for å vekke leselysten og dyrke gleden av å lese.

– Det viktigste er at lesing bygger deg opp som menneske. Gjennom bøkene blir vi kjent med verden og kan bygge fremtiden.

Gjør en forskjell

– I vår bydel er det flere familier som har dårligere råd enn mange andre steder. Det er en kjent sak at materielle goder er ulikt fordelt, men her kan vi som skole og skolebibliotek gjøre en forskjell. Alle barna får tilgang til litteratur og gode felles opplevelser, sier Elisabeth Jensen Lombnæs.

Prisvinneren fikk et grafisk trykk, og får låne Brageprisen som ble tildelt folkebibliotekene kollektivt i 2013.

De andre nominerte til Årets bibliotek 2022 var Horten bibliotek, Ringsaker bibliotek, Viken fylkesbibliotek og Senja bibliotek.

Om Årets bibliotek

Norsk Bibliotekforening har kåret Årets bibliotek siden 1988. Prisen går til bibliotek som har tatt i bruk nye ideer, og som har jobbet utradisjonelt og offensivt og gjerne i samarbeid med andre.

Tidligere vinnere er Østsiden bibliotek i Fredrikstad (2021), Deichman Bjørvika (2020), Trøndelag fylkesbibliotek (2019), Stormen bibliotek i Bodø (2018), Biblo Tøyen i Oslo (2017) og Realfagsbiblioteket ved Universitetet i Oslo (2016).

Mer om Årets bibliotek på Norsk Bibliotekforenings nettsider.

Powered by Labrador CMS