Utgave: 1/2020
Indieforfattere fosser frem
Det er nå mange flere indieforfattere som melder på titler på Kulturrådets innkjøpsordning for ny norsk skjønnlitteratur. Foreløpig er det ikke eksakte tall på hvor mange bøker det gjelder, eller hvor mange av bøkene skrevet av indieforfattere som finner veien til bibliotekene, men tallet er ventet å øke fremover.
Etter at Kulturrådet nylig fjernet administrasjonsgebyret for små forlag som ønsket å melde seg på innkjøpsordningen for skjønnlitteratur har det blitt en «betydelig økning» i antall søknader. Det melder Hege Langballe Andersen i Norsk Kulturråd. Hun er kontaktpersonen for innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur i Kulturrådet.
– Denne økningen er såpass ny at vi ikke har oversikt enda over hvor mange av disse bøkene som havner på bibliotekene, men jeg kan si at det er en stor økning i søknadene på denne ordningen. Det går nok litt tid før vi kan si noe om disse tallene, sier Hege Langballe Andersen til Bok og Bibliotek. Hun bekrefter at hovedårsaken til økningen er at det ikke lenger koster 10.000 kroner å søke i kategori 2. (Se faktaboks.) Det har gjort det mulig for mange flere uavhengige forlag å melde på titler. – Vi får se hvilke konsekvenser denne økningen får for ordningen etterhvert, sier hun.
Bok og Bibliotek treffer henne på et seminar for indieforfattere i regi av teknologiselskapet BoldBooks i midten av november. Indieforfattere er forfattere som gir ut bøker på eget forlag, også kalt selvpublisering. Nå blir indieforfatter i økende grad brukt i stedet for selvpubliserte forfattere, fordi indieforfattere er forkortelsen for det engelske ordet «independent» og dette blir sett på som en mer presis beskrivelse. Det er også noen som mener at ordet selvpublisering har blitt litt stigmatisert. Indieforfattere utgir som regel bøkene sine på eget forlag, noe som gjør dem både til utgivere og forfattere.
Ulike innkjøpsordninger
Kulturrådets innkjøpsordninger fungerer på ulike måter, forklarer Langballe Andersen. Hun forteller at det på innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur kjøpes inn cirka 80 prosent av de bøkene som blir meldt inn til ordningen og at 20 prosent blir avslått, men det er noe høyere avslagsprosent for bøker som er meldt inn under kategori 2.
– Erfaringsmessig er det fordi bøker som blir meldt inn under kategori 2 ofte ikke har en like grundig redaksjonell prosess, sier hun. Kulturrådet betaler et beløp direkte til forlaget for hele innkjøpet. Beløpet skal fordeles mellom forlag og forfatter. Siden mange indieforfattere utgir bøker på eget forlag, får de i praksis begge disse beløpene. Hvis boken blir innkjøpt skal 703 eksemplarer av den innkjøpte tittelen sendes til landets biblioteker og da er det forfatteren og forlaget som har ansvaret for at de blir levert til Kulturrådets distributør.
Heller ikke Deichmanske bibliotek har noen oversikt over hvor mange bøker skrevet av indieforfattere som kjøpes inn eller allerede finnes på hyllene.
– Vi gjør ikke forskjell på forfattere, men det kan være vanskeligere å fange opp bøker skrevet av indieforfattere. Generelt vil jeg oppfordre disse forfatterne til å skaffe seg distribusjon via Biblioteksentralen. Da er det lettere for oss å fange det opp, sier Ellen Reidun Aabakken, seksjonsleder samling, på Deichman Bjørvika. Hun påpeker samtidig at det er etterspørsel etter alle mulige bøker på biblioteket. De som etterspør bøker er ikke opptatt av om det er en indieforfatter som har skrevet boken, men heller tittelen eller hva den handler om. Hun innrømmer samtidig at bibliotekene ofte har tenkt at bøker de får som er utgitt på kjente forlag har vært gjennom en kontrollinstans, og at de dermed har en viss kvalitet.
– Generelt har selvpubliserte bøker tradisjonelt hatt en ujevn kvalitet, men hvis man også tar med småforlag innenfor indiebegrepet, holder mange av utgivelsene en høy kvalitet nå i dag sier Aabakken.
Ville hjelpe indieforfattere
Å hjelpe indieforfattere å heve kvaliteten på bøkene sine var i stor grad motivasjonen til gründer Kristin Over-Rein da hun startet opp BoldBooks i 2016. BoldBooks omtaler seg selv som en selvbetjeningsløsning for forfattere som ikke ønsker å benytte et tradisjonelt forlag for å utgi boken sin. Tanken er at indieforfattere kan kjøpe alle tjenestene de trenger fra for eksempel redaktører, manuskonsulenter, språkvasking og ombrekking via BoldBooks sin digitale plattform. Før BoldBooks var dette markedet veldig fragmentert og det var vanskelig for selvpubliserte forfattere å finne tilbydere av slike tjenester selv.
– Gjennom BoldBooks gir vi forfattere mulighet til å bli sitt eget forlag og ivareta den kreative kontrollen over boka, beholde sine egne rettigheter til verket og inntekter av salget. Vi definerer oss som et teknologiselskap, ikke et eget forlag, sier Over-Rein. Hun mener at hvis indieforfattere får tilgang til kvalitetssikrede redaktører kan de produsere like gode bøker som bøker utgitt på tradisjonelle forlag.
Selv sa Kristin Over-Rein opp en fast jobb i staten for å starte opp BoldBooks, og det er en beslutning hun ikke har angret på. – Vi har doblet antall kunder siden i fjor, og tredoblet omsetningen, forteller hun.
Plattformen er utformet slik at brukerne logger seg inn hos BoldBooks og tar kontakt med tilbyderen av tjenesten direkte, for eksempel en redaktør. Pris avtales mellom forfatteren og tilbyderen, men BoldBooks tar en 20 prosent andel av de tjenestene som formidles via plattformen, forklarer hun.
Slik er det mulig å få hjelp til hele prosessen helt frem til boken er trykket. BoldBooks teller i dag fem faste ansatte.
– Frem til i sommer tilbød vi kun enkelttjenester, men nå har vi lansert en pakkeløsning med en priskalkulator som skeddersyr de tjenestene du måtte ha behov for som uavhengig forfatter, forklarer Kristin Over-Rein. Her kan forfattere og utgivere velge i flere kategorier hvilken pakke de vil ha ut i fra størrelsen på boken og om de kun ønsker å gi ut boken blant venner og familie, vil nå et større publikum eller for de som virkelig vil satse og nå bredt ut. Man kan også velge å få prisforslag på å gi ut både e-bok og trykt bok.
Kristin Over-Rein forteller at BoldBooks også kan hjelpe indieforfattere med å sende ut en informasjonsmail til bibliotekene, og bistå med informasjon om Kulturrådets innkjøpsordning. Hun opplyser at det er ganske nytt at BoldBooks har begynt å hjelpe forfattere med å kontakte bibliotekene.
– Vi opplever at bibliotekene ser ut til å være mer på indieforfatternes side og ser ut til å ha mindre fordommer mot indieforfattere enn hva bokhandlere har, sier hun.
Erfaren indieforfatter
En indieforfatter som nå vil gi ut sin neste bok på BoldBooks er Morten Revill. Han har vært indieforfatter i 15 år og feirer i år 20 års jubileum som gründer. Han var en av foredragsholderne på indieforfatterseminaret.
– Det er ufattelig viktig å forene disse begrepene, sier han. Som indieforfatter har han opplevd suksess med å gi ut boken «A vision of pearls» i det engelske markedet der boken endte opp blant de topp 50 mest solgte bøkene en periode.
– Jeg solgte 10–15.000 eksemplarer av boken i USA, og det var nok for meg til å bevise at jeg kunne gjøre det, sier Revill og sikter til beslutningen om å satse som indieforfatter. Boken hans er fortsatt å finne på Amazon. Han skrev boken først på engelsk og sier selv han fikk mange avslag fra amerikanske bokagenter før han bestemte seg for å gi ut boken selv. Revill forteller at noe av grunnen til at han har fortsatt som indieforfatter er at han ikke ønsker at forfatterskapet hans skal bli presset inn i en bestemt form. På norsk heter boken Perlenes Gåte og finnes blant annet på Deichmanske bibliotek.
Selv har han begynt å gjenoppdage bibliotekene. – Jeg vil gjerne lese fra bøkene mine der, for på biblioteket opplever jeg at det er en helt spesiell stemning og ro. Det er høyt prioritert for meg som forfatter å jobbe meg inn mot bibliotekene, sier han.
Som indieforfatter er han glad for å være tilknyttet BoldBooks. – De representerer det jeg fant i 2004 og 2005 i USA der man kunne finne de beste ekspertene samlet på en plass, hvis man ville satse som indieforfatter, sier Revill. Han forklarer at forretningsmodellen til BoldBooks gjør at han ved å investere litt i utgivelsen, kan eie alle rettighetene til forfatterskapet sitt selv.
– Jeg føler på mange måter at jeg er i startgropa når det gjelder en ny fase i karrieren min. Jeg vet ikke enda om jeg kommer til å leve av det, men det er det jeg vil, sier han. Med BoldBooks er han også tilknyttet et miljø med andre indieforfattere og ressurspersoner. Det er godt med gode sparringspartnere rundt seg, avslutter Morten Revill.