Utgave: 4/2022

Foreningen !les anbefaler

Bokomtalene på denne siden er skrevet av de som jobber i foreningen !les. Du finner flere under fanen «Boktips» på foreningenles.no.

Kråka og den elleville piratsommeren Kråka og den utrolige haiketuren

Frida Nilsson
Illustrert av Alexander Jansson
Oversattav Nina Aspen
Aschehoug 2022

Leter du etter gode høytlesingsbøker, kan Nilssons absurde og eventyrlige fortellinger anbefales! Ebbas bestevenn er en snakkende kråke med stor personlighet. I begge bøkene har de to vennene sommerferie, og med stor eventyrlyst haiker og sykler de ut i verden på egen hånd. I Kråka og den utrolige haiketuren skal de oppfylle Kråkas drøm om å finne tilbake til sine biologiske foreldre ved norskegrensen. I Kråka og den elleville piratsommeren er Kråka tilbake fra Norge og vil på sykkelferie til Åland for å fange pirater.

Mamma

Bjørn Ingvaldsen
Gyldendal 2022

Perfekt for barn og unge i bokslukeralder (9–13). Hovedpersonen Ollie bor i fosterhjem, hos «mor» og «far», sammen med sine fostersøsken. Alle har ulike smått dramatiske historier, men her er de trygge. Ollie elsker motorcross, er populær på skolen, men har en mamma som har vært i fengsel. Boken er varm og imøtekommende og tar for seg temaer som savn, vennskap og usikker barndom. Den er lettlest og har et direkte språk. Ingvaldsen skriver om vanskelige ting på en enkel måte, og komplekse følelser blir skildret i et barnevennlig lys.

Blokk til blokk 

Jonathan Castro, Don Martin
& Felipe Orellana Castro
Illustrert av Andreas Iversen
Cappelen Damm 2022

Don Martin, Castro og Fela har begått et mesterverk for lesere fra 12 år og oppover. I denne tekstrike tegneserien forteller de om oppvekst i Groruddalen på 80- og 90-tallet og om hva som skjedde med dem da de ble voksne. Hip hop, drømmer, gater, blokker, familiedramaer, vennskap, samhold, motstand, marginalisering, vold og gode og onde dager er nøkkelord. Det spiller ingen rolle om du har gått gradene på Haugenstua, Romsås eller i Langesund. De universelle temaene gjør boka relevant for alle som har kjent på motstand. Baserer seg på teaterforestillingen med samme navn, noe som også fortelles om i boka. For Don Martin er Grønlandsleiret hovedgata i Oslo. Du trenger ikke være enig, men du trenger å forstå hvorfor han mener det. Andreas Iversen illustrerer det hele særdeles godt.

Eg blir her

Ann Helen Kolås Ingebrigtsen
Samlaget 2022 

Eg blir herer ein ungdomsroman om å finne ut korleis det faktisk kjennest å vere forelska, om å stole på si eiga magekjensle og om å akseptere at ein har ein far som er litt utanom det vanlege. Boka er òg ei lita hyllest til Vestlandet, til bygda, til det litle øysamfunnet, til ferja og til dei som vel å bli. I denne boka møter vi ungdom som ikkje nødvendigvis synest det er så innmari keisamt på landet, og ikkje på død og liv må inn til storbyen. Og det er ikkje berre i dette Eg blir herskil seg frå mange andre ungdomsromanar – boka skildrar òg på ein litt annan måte enn vi er vande med, det å vekse opp utan ei mamma og med ein alkoholisert far. Det er absolutt ikkje lett for Oda å ha ein far som blir sett på som ein bygdeoriginal og nærast er ein turistattraksjon i seg sjølv, men denne alkoholiserte pappaen er varm og roleg og viser mykje kjærleik for dottera si. Eg blir herer ein nydeleg ungdomsroman og kan anbefalast for ungdomsskulealder. Fin for å bli eksponert for nynorsk og for å få eit innblikk i ungdomslivet utanfor byane og tettstadene.

Femten år. Den revolusjonære våren

Vigdis Hjorth
Cappelen Damm 2022 

Noen bøker setter seg i kroppen, hovedpersonens følelser forplanter seg til den som leser. Vigdis Hjorths nyeste bok, «Femten år», er en slik bok. Paula vokser opp i et strengt og kristent hjem og i en familie der det er viktigere å holde på den gode fasaden enn å snakke sant eller ta hensyn til hverandres følelser. Da hun avslører en av morens løgner, vokser det frem en brennende trang hos Paula til å bryte ut, tenke fritt og gå sine egne veier. 

Powered by Labrador CMS