E-bøker – kjøpe i stedet for å låne?

Publisert Sist oppdatert

Det er mange og gode grunner til å kjøpe ei e-bok i stedet for å låne den på biblioteket. Her er noen store og noen mindre. Jeg kan godt komme på flere grunner også…

Av Ole Husby, prosjektleder, NTNU

Det er mange og gode grunner til å kjøpe ei e-bok i stedet for å låne den på biblioteket. Her er noen store og noen mindre. Jeg kan godt komme på flere grunner også…

Av Ole Husby, prosjektleder, NTNU

 

Jeg liker å samle på datafiler

Biblioteket har ikke denne e-boka

Biblioteket kan ikke låne meg denne e-boka straks

Biblioteket kan ikke låne meg denne e-boka uten at jeg kommer dit sjøl

Bibliotekets eksemplar av e-boka er i feil format

Biblioteket har ingen boksky

For ordens skyld: Jeg snakker her i stor grad om tekstlig skjønnlitteratur, og mener at det dermed har veldig lite med min yrkesmessige befatning med vitenskapelig e-litteratur å gjøre. Og videre en personlig konstatering: Jeg har stort sett sluttet å kjøpe papirbøker. Når jeg i stedet kjøper papirløse bøker og leser dem på lesebrett så er det fordi jeg føler det er lettvint, behagelig og billig i sammenligning. Og sjøl om ikke det er noe poeng her, så har jeg altså et Kindle lesebrett kjøpt for egne penger. Bøkene kjøper jeg fra amazon.com, eller jeg skaffer meg bøker som er fri og gratis. Denne nokså dramatiske forandringen (overgangen til papirløse bøker) gikk mye fortere enn jeg hadde trodd på forhånd. Og jeg presiserer: Jeg foretrekker papirløse bøker av ren egeninteresse!

Om å samle på datafiler: Jeg er faktisk en av dem som liker å samle på papirbøker, og kan ikke huske sist jeg lånte ei skjønnlitterær bok på et bibliotek. Jeg liker å ha bøkene i bokhylla, sjøl de 99 prosentene som jeg sikkert ikke kommer til å lese om igjen. Men å samle på datafiler, dvs e-bøker? Tja, jeg mener i alle fall det ikke vil være noe poeng. Men det er så rart med det, jeg har visst ennå ikke slettet ei e-bok jeg har skaffet meg … Så kanskje slår samleinstinktet til her også?

Nå mener jeg altså ikke noe alvorlig med den første grunnen. Men de andre grunnene (hindringene) ser jeg på som reelle. Ja, jeg vil ha boka straks uten å bevege meg ut av huset. Det høres ut som et råflott krav ja? Men etter at jeg et par ganger nå har gjort impulskjøp fra amazon.com et par minutter før leggetid for å dekke et prekært behov for fengende sengelektyre, så ser jeg allerede på det som en vesentlig fasilitet! Nå er det åpenbart akkurat dette kravet som biblioteket ikke har tenkt å oppfylle. Eller rettere sagt: som forlagene ikke har tenkt å la dem få lov til å oppfylle, ved at jeg må stå i kø og vente på at noen skal levere tilbake det utlånte eksemplaret. Det ser ut som det er denne utlånsmodellen som er i siget rundt omkring, samme hvor himmelropende idiotisk det er å ikke dele noe som kan deles.

Og hvis jeg ikke kan lese boka på lesebrettet mitt, så vil jeg overveie å kjøpe den i stedet. Det fins ennå ikke noe lesebrett som er godt egnet til å lese alle filformater på. Enten er det dårlig skjerm eller så er det omtrent umulig å få overført e-boka til brettet. Når jeg nevner boksky her, så er det ikke nødvendigvis den norske Bokskya jeg har i tankene, men muligheten til å ha boka liggende et sted på nettet som jeg kan nå overalt, uavhengig av hva slags utstyr jeg måtte ha for hånden. Å ha ei bokhylle i skya tror jeg vil bli gradvis viktigere.

En foreløpig oppsummering er: Hvis alle hindringene nevnt over blir fjernet vil jeg sikkert slutte med å kjøpe bøker og heller låne dem fra biblioteket. Men er det mulig da?

Mye av det som står over skrev jeg om i blogginnlegget «10 grunner til å kjøpe ebøker i stedet for å låne på biblioteket» for vel en måned siden. Er jeg egentlig djevelens advokat? Mnei – men det avhenger jo sjølsagt av hvem man betrakter som djevel da. Jeg tror jeg er min egen advokat som snakker fra egeninteresse, gjerne en bokleser fra helvete om du vil. Som ikke kan skjønne at forlagene (eller den såkalte bokbransjen) kan gå med på å la bibliotekene oppfylle kravene mine ovenfor. Og som delvis derfor og delvis av andre grunner lurer veldig på hvordan bibliotekene vil klare å overleve. I alle fall hvis vi ser på bibliotekene som bokutlåningsvirksomheter så er jeg redd for at framtida kan bli både mørk og kort.

Vel, så er jeg ikke typisk for bokleserne, sier du sikkert. Tør bibliotekene satse på det?

Så langt har dette vært prat om tekniske muligheter og forretningsmodeller. Men jeg har lyst til å runde av med kort å nevne en del andre forhold som angår e-bøker. I utgangspunktet synes jeg vi kan se på dette som positivt for bibliotekene, som kan gripe muligheten til å konsentrere seg om andre spørsmål enn utlånsmodeller.

De fleste ser på e-boka som ei bok i e-format, eller ei papirløs bok. Omtrent som bilen lenge var en hesteløs vogn. Men så var ikke det en nyttig metafor lenger. Prosessene med å produsere, selge og formidle bøker er i ferd med å gjennomgå store forandringer. Rollene forandres, grensene mellom rollene blir utydeligere. Hvem skal nå egentlig være reddest for amazon.com, bibliotekene eller forlagene? Mange forutser at selve bokmetaforen vil endre seg – eller forsvinne. Dette vil kunne skje delvis på grunn av ovennevnte foretningsmodellproblemer, men også fordi nettet står fram med så mange andre nye muligheter og metaforer for uttrykkshungrige forfattere. Åpen publisering kan framstå som et alternativ til bokutgivelse i tradisjonell forlagsregi. Bruk av interaktive og andre ikkelineære uttrykksformer vil sikkert erstatte mange bøker.

Altså: e eller ikke e, om 10 år tror jeg boka er et helt annet vesen enn i dag. Det dummeste bibliotekene kan gjøre er å håpe på at endringene skal bli så små som mulig. Samtidig er det viktig at de ikke kvier seg for å gå i gang med å prøve ut ordninger for utlån mm som kan synes usikre. Det er så mye i gjære nå at å kalkulere hvordan framtida blir er risikabelt. Det er bedre å delta, prøve seg fram, og så hoppe av hvis skuta går i åkeren. Husk også å bruke tid og kreativitet på andre ting enn trasige utlånsprosedyrer. Og jeg synes det passer å avslutte med et optimistisk sitat fra Eric Hellman fra bloggen go to hellman:

“I don’t know what sort of animal libraries will evolve into. Maybe librarians will ride trains with mega-book digital libraries on memory sticks for kids who need them. Maybe restaurant placemats be ultra-cheap reading devices. Whatever stripes it wears or what name it answers to, the simple act of letting a book bring joy and wonderment to a little girl will define what a library must be, no more, no less.”

[ http://betaub.wordpress.com/2012/01/19/10-grunner-til-a-kjope-eboker-i-stedet-for-a-lane-pa-biblioteket/ ] [ http://gotohellman.blogspot.com/2012/02/librarieshappen.html ]

 

 


Powered by Labrador CMS