Utgave: 1/2022

Vi er superglade, bibliotek rocker!

Elisabeth Schneider Reinertsen, Solfrid Helen Pedersen og Miriam Skiaker Myrstad.

– Jeg ble helt satt ut, jeg skjelver. De var fantastiske alle de nominerte.

Filialleder Solfrid Helen Pedersen var Fredrikstads gladeste da Vidar Lund avslørte at Østsiden bibliotek var vinner av Årets bibliotek 12. januar. De ansatte på biblioteket var samlet på Zoom og fulgte spent med på strømmingen av arrange­mentet.

Biblioteksjefen i Fredrikstad, Hanne Utne, var tilstede og hadde en blomster­bukett i bakhånd i tilfelle en av byens filialer skulle stikke av med prisen: – Det er de utrolig flinke, engasjerte og inklude­rende ansatte som skal ha æren her i dag. Det er inspirerende å se hva de har fått til her, og at biblioteket har blitt en så viktig møteplass i lokalmiljøet.

I år som i fjor foregikk utdelingen som et digitalt arrangement, strømmet fra Deichman Bjørvika, som var Årets bibliotek 2020.

Det lille biblioteket i Fredrikstad er et motstykke til storbybiblioteket i Oslo. Østsiden er bydelsfilialen som er tett på brukerne sine. Nettopp denne nærheten til mennesker og til lokalmiljøet gjorde at de fikk prisen.

– Vi kjenner brukerne våre veldig godt og er på fornavn med mange av dem. Mange kaller meg bare Biblioteket. Uansett hvor jeg treffer dem, så er jeg bare Biblioteket, sier Pedersen.

– Da biblioteket var stengt under koro-naen kjørte vi rundt med el-sykkelen vår og leverte bøker hjem til folk. Folk skal kunne få bøkene sine. Vi må nå bare gjøre det beste ut av det, selv om situasjonen er vanskelig. Mottoet vårt er: Alt for låneren!

– Juryen ønsket å sette fokus på det helt lokale bydelsbiblioteket denne gan­gen, sier juryleder Vidar Lund. – Kombi­nasjonen av lokal tilstedeværelse, tett på barn og unge, og at biblioteket er en del av den større organisasjonen Fredrikstad bibliotek, er gull verdt. Østsiden bibliotek driver også med utviklingsarbeid sammen med ungdommer og har en tilsatt ungdomsarbeider.

– Prisen går til Østsiden bibliotek, men er også en heder til Fredrikstad bibliotek og Fredrikstad kommune som satser på bibliotekene som en viktig del av ungdomstilbudet i byen, sier Vidar Lund.

Det var fire nominerte bibliotek for 2021: Haugesund folkebibliotek, Skolebi­blioteket ved Elvebakken videregående skole, Laksevåg bibliotek i Bergen og Østsiden bibliotek i Fredrikstad. Det var et sterkt finaleheat, der alle de nominerte hadde vært fortjente vinnere.

Powered by Labrador CMS