Utgave: 2/2023

Nytt på nett

Det meste av innhaldet på bokogbibliotek.no kjem ikkje i papirutgåva. Her er nokre aktuelle nettsaker frå den siste tida. Les meir om alle sakene på nettsida.

(Nesten) språkpris til Bok & bibliotek-tekst

Juryleiar Helene Uri gav frilansskribent Lene Christensen si nettsak «Ferien som aldri tok slutt» delt andreplass I kategorien Sjarmørprisen under utdelinga av Fagpressen sin språkpris i vår. Den handlar om Louis Pasteur (bildet) og korleis eit tilfeldig museumsbesøk i ferien resulterte i ei uventa reise i bøkene si verd. Takk til Lene for ein nydeleg tekst, som både kan lesast på nettsida og høyrast i episode 13 av podkasten.

Pensumlitteratur ikke lenger tilgjengelig i Nettbiblioteket

Den 22. mars stengte Nasjonalbiblioteket (NB) tilgangen til alt pliktavlevert material som er pensum for studenter i Norge. Over natta mistet dermed både studentene og andre digitale lånere tilgangen til 7000 titler. Les om bruken av tjenesten og hva NB, Universitets- og høgskolerådets bibliotekutvalg og Forleggerforeningen sier om saken.

Fra 1. april har bibliotekarene på Deichman bare jobbet til fem

Ingen kveldsvakter: Hovedtillitsvalgt Goro Aarseth (t.v.) og bisitter Rachel Holm ved Deichman.

Ledelsen og Bibliotekarforbundets tillitsvalgte ved Deichman har ikke klart å bli enige om ny arbeidstidsavtale. Nå jobber bibliotekarene derfor kun innenfor ordinær arbeidstid ifølge tariffavtalen for ansatte i Oslo kommune, altså fra 7 til 17. Biblioteket har måttet kutte i tjenestene.

Dramatiske kutt i Nasjonalbiblioteket

− Vi kommer til å få de største kuttene Nasjonalbiblioteket har hatt i modern tid, uttalte nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre (bildet).

Etter at saken ble publisert, er det kommet fram at NB som følge av budsjettsituasjonen stenger tilgangen til store deler av Nettbiblioteket (Bokhylla) for hele befolkningen. Kulturdepartementet har lovet økte bevilgninger til NB i revidert nasjonalbudsjett, som blir offentliggjort 13. mai.

Rushdie nytt æresmedlem i norsk pen

«Når noen stikker en kniv inn i deg, er det en førstepersonshistorie. Det er en ‘jeg’-historie,» sa romanaktuelle Salman Rushdie nylig til The New Yorker. Neste bok fra det nyslåtte æresmedlemmet I Norsk PEN kan bli en førstepersonsberetning fra angrepet 12. august i fjor.

Powered by Labrador CMS