Lydbøker via nett

Publisert Sist oppdatert

Internett åpner opp for nye muligheter for utlån fra bibliotek. Teknologien som gjør det mulig å laste ned både tekstbøker og lydbøker for bruk på egen datamaskin er klar

Av Otto von Münchow

I Statene er det mulig å låne lydbøker på biblioteket uten å måtte ta turen innom nærmeste bibliotek. Som det første bibliotek i USA, kunne King County Library System fra og med november i fjor tilby sine låntakere å laste ned lydbøker over internett. Systemet åpner opp for at en låntaker kan laste ned en såkalt audio e-bok og bruke den fra sin datamaskin, CD- eller MP3-spiller.
– Etter en omtale i Seattle Times, har etterspørselen etter e-bøker økt enormt, opplyser Angelina Benedetti, sjef for innkjøpsavdelingen ved King County Library System. Bare i mars måned ble det registrert 2337 utlån, en økning på 47 prosent i forhold til måneden før.
Foreløpig er det et begrenset antall titler tilgjengelig, men Benedetti regner med at dette raskt vil vokse, ikke minst i lys av hvor populært tilbudet umiddelbart har blitt. Per i dag har biblioteket tilgang til 599 titler av e-bøker som spenner fra alt fra krim og klassisk litteratur til fagbøker og språkkurs – deriblant også en e-bok med innføring i norsk språk!

Sentral rettighetsklarering
Det er selskapet OverDrive som håndterer rettighetsklarering med utgivere, legger bøkene ut for nedlasting på internett og gratis leverer programvaren som låntakerne trenger for å kunne benytte seg av tilbudet. OverDrive, som holder til i Cleveland, Ohio, driver på vegne av alle bibliotek i USA. King County Library System var først ute, men siden har ytterligere flere hundre bibliotek over hele USA inngått avtale med OverDrive.
Når en låntaker går inn på nettstedet til King County Library System for å låne en e-bok, blir låntakere i realiteten overført til OverDrives nettsted. Men dette er så sømløst sydd sammen at det for kunden ser fortsatt ut som om han eller hun befinner seg på nettstedet til King County Library System. Derfra kan låntakeren laste ned en komprimert fil for å bruke på sin datamaskin, dersom det lokale biblioteket har kjøpt rettigheten til at låntakeren kan låne denne boken.
Marsha Iverson som er pressetalskvinne ved King County Library System forteller at biblioteket kjøper rettighet til å låne ut et visst antall kopier av hver tittel. En kopi kan lånes for 21 dager, deretter vil filen slette seg selv fra harddisken til låntakeren. En låntaker kan riktignok lagre boken på CD som kan brukes etter utløpsdato, men siden dette bare kan gjøres som en ukomprimert fil og derfor vil kreve ganske mange CDer, tar biblioteket sjanse på at folk ikke kommer til å ville gjøre dette.

Mange fordeler
– Det er mange fordeler for både låntakerne og oss med e-bøker. De slipper å måtte ta turen til et bibliotek, mens vi ikke trenger hylleplass eller trenger å tenke på om en utlånt CD blir ødelagt eller stjålet som tilfellet er med vanlige lydbøker som vi låner ut. Systemet med e-bøker gjør også at vi slipper all forsendelse og håndtering av titler, forklarer Marsha Iverson.
Som nevnt har låntakerne raskt tatt til seg de nye mulighetene som e-bøker åpner opp for. Biblioteket i King County kan for tiden låne ut til sammen 1994 kopier av de titlene som til nå er innkjøpt, noe som langt fra dekker etterspørsel. Den dagen Bok og bibliotek besøkte bibliotekets hovedadministrasjon, var 4337 reservasjoner registrert. Gjennomsnittlig ventetid for en e-bok ligger på 11 dager.
Marsha Iverson opplyser at en låntaker til en hver tid kan låne fem kopier. For tiden er den mest populære og mest utlånte boken thrilleren Death Match av Lincoln Child, mens for eksempel klassikeren Krig og fred av Tolstoj er på en god tredjeplass.
– E-bøker henvender seg til et annet publikum enn tradisjonelle låntakere. Dette er for låntakere som ikke har tid eller anledning til å besøke et bibliotek, som for eksempel fysisk handikappede, uttaler Angelina Benedetti og legger til at det for biblioteket er en tilfredsstillelse å kunne imøtekomme alle typer av brukere.

Ingen erstatning
– E-bøker erstatter på ingen måte det tradisjonelle biblioteket. Våre tradisjonelle bibliotek har det mer travelt enn noensinne. Ingenting vil kunne erstatte foreldres lesing for barn for eksempel.
King County er en storkommune som dekker flere byer nordvest i USA i staten Washington, med Seattle som den største byen. King County Library System har bibliotekfilialer i alle byer innen kommunen – unntatt i Seattle, som har sitt eget biblioteksystem. For å låne en e-bok må man være bosatt i King County og ellers bare ha et ordinært lånekort.
Selv om Seattle ikke inngår som en del av King County Library System, kan også låntakere ved Seattle Public Library laste ned e-bøker fra King County Library System. Om en låntaker ikke har egen PC eller MP3-spiller, tilbyr biblioteket en tjeneste der ønsket bok blir lastet ned på en MP3-spiller som låntakeren også kan låne for 21 dager.
I tillegg til audio e-bøker har King County Library System siden slutten av 2003 kunnet tilby tekst e-bøker, bøker som kan lastes ned over nettet og leses på en datamaskin. I dag finnes det 2859 titler av tekst e-bøker fordelt på 9037 kopier. Gjennomsnitt blir 3000 bøker lastet ned hver måned.
– Vi skulle gjerne se at flere utgivere ville legge ut sine titler for bruk i denne type tjeneste. Og vi er også åpne for andre muligheter for nedlasting via nettet. Det ville ha vært stort om vi for eksempel også kunne tilby video-clips og musikk via dagens system, sier Angelina Benedetti.

 

Powered by Labrador CMS