Finn ditt eget glamour-nivå!

Publisert Sist oppdatert

De har stramt oppsatt hår og er kledd i foldeskjørt, bluse med perlekjede, strikkejakke, briller og fotformsko. Eller?

Av Signy Irene Karlsen

I virkeligheten har vel bibliotekarer kortklipt musebrunt hår med striper, én lang øredobb, fornuftige langbukser, flagrende lilla designforum-gensere og fotformsko. Eller?

Når motebransjen nå huker tak i bibliotekaren og glosser henne (ja – alltid henne) opp til moteikon, får vi i alle fall bluser med utringning og rysjer, skjørtet kryper oppover kneet, perlekjedet får knute og hælene blir så høye at man bør tenke seg om to ganger før man plasserer foten på en elefantkrakk. Bøkene på øverste hylle står bra der de står.

Søk på bibliotekarmote på Google og du ender forutsigbart nok opp med null moterelaterte treff. "Bibliotekmote" gir på sin side en 150-talls treff angående det 70. norske bibliotekmøtet i Trondheim… Og ute i den engelskspråklige verden dumper "librarian" og "fashion" deg på en – nettopp – bibliografisk oversikt over nettsteder som har med mote å gjøre. Men om bibliotekarmote er et relativt ukjent begrep finnes det i hvert fall et par bibliotekarer som er opptatt av mote, noe Linda Abshers Lipstick Librarian – webside og de svenske bloggerne Anna og Malin fra Karolinska institutets bibliotek er eksempler på.

Glamorøs hjelper
Og i Norge har vi Glamourbibliotekaren. I god Biblioteksvar – ånd har nemlig musikkbibliotekar Åse Lunnan tatt på seg ansvaret for å veilede den delen av befolkningen som måtte slite med mote- og glamourrelaterte problemer.

– Det jeg først og fremst vil oppnå er å spre glamouren ut til folket, og å inspirere enhver til å finne sitt glamour-nivå. Jeg gjør dette fordi jeg er interessert i temaet, og jeg synes det er moro, sier hun. – Om det bidrar til å dempe det trauste inntrykket noen har av bibliotekarer er det vel og bra – men jeg er som sagt opptatt av ens egen velværefølelse og ikke hva andre eventuelt måtte mene om bibliotekarer som sådan. Samtidig er dette en blogg der jeg skriver om ting som opptar meg, ting jeg har sett eller kjøpt eller vært på, så den blir i stor grad et uttrykk for hva glamour er for meg personlig.

– Hva er glamour for deg?

– I ett navn: Audrey Hepburn. En frisk og naturlig utstråling uavhengig av diamanter og Gucci-logoer. Å ta seg bra ut uansett hva man har på. Å føle seg vel – å vite hva som skal til for nettopp å føle seg vel – og å gjennomføre det. Glamour er et svært individuelt begrep, enhver må finne sitt nivå og ikke føle seg presset til å iføre seg noe de ikke kjenner seg komfortabel med. Å vakle rundt i høye hæler som man synes er forferdelig vonde å gå med, er ikke spesielt glamorøst. Men jeg tror det er bra å strekke seg etter noe også – det er viktig å ikke stagnere bare fordi man er komfortabel der man er.

For å føle seg ekstra glamorøs, liker Åse å bruke ting hun er veldig glad i. – Dette er stort sett ting med affeksjonsverdi for meg, sier hun, – enten arvegods eller noe jeg har kjøpt på reiser. Gullringen jeg arvet etter min kjære farmor, Givenchy-armbåndet fra New York, en Creed-parfyme jeg kjøpte i Cannes, perleøredobber fra Paris… Å iføre seg én av disse tingene om morgenen løfter dagen.

Klassisk stil
Åse er veldig begeistret for en klassisk feminin stil med drakter, kjoler, kåper og skjørt, men det er ikke helt realistisk å gå i slike klær hver dag. Derfor går hun stort sett for ”Casual glam”.

– Jeans kan kombineres med det meste, kashmir går fint til joggesko, og en enkel ensfarget
t-skjorte blir ekstra fin med noen perler rundt halsen. Mix and match! Jeg lar meg inspirere av gamle filmer, motemagasiner, butikkvinduer, mennesker på gata. Og av Audrey Hepburn, naturligvis.

Glamourbibliotekarens blogg er i utgangspunktet ikke spesielt rettet mot bibliotekarer, men det er vel liten tvil om at det også finnes noen av denne arten som med fordel kunne ha plukket opp et par tips.

– Det er garantert en god del bibliotekarer som kunne friskes opp litt, men sånn er det vel i alle yrker, sier Åse. – Spesielt for bibliotekarer er kanskje at lønna ikke tillater de helt store innkjøpene… Jeg er stadig på utkikk etter rimeligere varianter av det man blir presentert for i Vogue og lignende, og deler dette med mine lesere. De aller fleste i min generasjon er gjeldsslaver, men det burde aldri gå ut over glamour-følelsen.

Flere av moteverdenens store designmerker som Emporio Armani, Prada og Dolce & Gabbana har på sine visninger frontet den såkalte bibliotekarlooken, og Glamourbibliotekaren har følgende råd for å oppnå den riktige stilen:

– Skjørt med høye midjer, belter, drakter, cardigansett og elegante skjerf – det er veldig in. Briller også. En slags sekretær/bibliotekar-stil fra sekstitallet. Et stil-ikon kan i såfall være Miss Moneypenny fra de tidligste James Bond-filmene. En klassisk stil som denne er aldri helt ute, og dermed trygg. Tredje etasje på Steen & Strøm er stedet om man vil utforske den slags – Tiger of Sweden, Bruuns Bazaar, Mexx, Sand, Filippa K – mange fine butikker med klassiske klær. Og en meget bra skobutikk. Og så kan man jo prøve en Chanel-parfyme på veien ut…

– Og hva med de mannlige bibliotekarene?

– Hvis vi kvinner har Miss Moneypenny som ideal, kan vel de forsøke å kopiere stilen til James Bond?

URLer:

glambibliotekaren.blogspot.com/
www.mymarkup.net/anna/
www.lipsticklibrarian.com/

 

Glamourbibliotekarens glamourtips til bibliotekarer

* Ikke stagner – vær nysgjerrig.
* Vær vågal; prøv noe helt nytt neste gang du kjøper klær.
* Ta med en venn som kan gi objektive råd – man kan fort bli blind og altfor kritisk i prøverommets grelle lys.
* Finn inspirasjon i moteblader eller på nettet. Eller i gamle filmer… Men gjør det til noe eget.
* Rene og velstelte negler er et must – for lange negler er både tacky og upraktisk. Halvveis avskallet neglelakk må for all del unngås.
* Bruk leppestift!
* Ha et lite "emergency kit" i skuffen med nødvendigheter som leppepomade, neglefil, hårbørste, speil, kanskje en liten flaske parfyme…
* Unngå dårlig ånde.
* Ikke spar smykker/dyre parfymer/de nye skoene til spesielle anledninger. Bruk slike ting i blant også til daglig – det spriter opp livet og glam-følelsen.
* Gjør som Glamourbibliotekaren – feir helgen ved å gjøre fredag til en ekstra glamorøs dag der du pynter deg litt ekstra med et fint smykke, unner deg en kake som dessert til lunsjen, tar på ekstra rød leppestift…
* Finn de små tingene som gjør deg lykkelig i hverdagen, og gjør dem ofte. Et ekte smil er den aller beste glamour-accessoir.

 

Test deg selv
Kler DU deg som en bibliotekar? I følge the Fasihon Style Test kler du deg i så fall smakfullt, konvensjonelt, tilfeldig og tilknappet. Du bryr deg ikke spesielt mye om moter, og hvis du en gang skulle komme til å sjokkere noen i klesveien, er det med hvor lite du bryr deg om hva du har på deg. Det eneste viktige for deg er å unngå å se tåpelig ut, du er absolutt ikke interessert i å bli noe mobbeoffer. I og med at du er en person som ikke streber etter oppmerksomhet i det daglige, syns du egentlig det greieste er å være en i mengden. Du har nemlig bedre ting å bruke tiden på enn klær og mote.
URL: www.okcupid.com/tests/take?testid=5962495244888656825

 

 

 

Powered by Labrador CMS