Bibliotekenes superbrukere

Publisert Sist oppdatert

– Barna er bibliotekenes superbrukere. De invaderer bibliotekene i et stadig større antall, og likevel synker mediebudsjettene. Norge ligger på bånn i Skandinavia i antall bokutlån pr barn pr år.

Åse Kristine Tveit er forfatter av ”Rom for lek og læring”, en delrapport til bibliotekutredningen. Under presentasjonen av rapporten på konferansen ”Barnas framtidsbibliotek” på Høgskolen i Oslo i januar var hun likevel mest glad for at ”utredningen ser så fin ut!”.

Tveit var opptatt av hvorfor barn faller fra når de blir ungdommer.
– Som ung havner du i en skvis i et slags alders-og interessemessig limbo. Problemet er vel at man ofte blir underlagt en sammenslått ”barne-og ungdomsavdeling”.

Hun tok til orde for en åpning av biblioteklokalene som ikke så klart definerer bestemte aldersgrupper.

– Framtidas ungdomsbibliotek bør være hele biblioteket, gjerne inndelt i forskjellige soner til hver sitt bruk. Det skal være rom for arbeid, flørt, armer og bein, sa Tveit. Foredraget hennes innledet en dag med bl.a. beretninger fra et par barnebibliotekeksperimenter i Sverige og Danmark.
”Børnebiblioteket som eksperimentarium” i Hjørring og Fredrikshavn er noe helt nytt som tar utgangspunkt i kroppen og barnas innebygde fantasi og bevegelsesmønster. Knapper til all slags bruk, animasjonsmaskin, speilskrift innebygd i hyllene, en sau som forteller eventyr straks du setter deg på den og mye mer (se Bok og bibliotek nr 5, 2006).

Powered by Labrador CMS