Besettende lesning

Publisert Sist oppdatert

Man kan bli besatt av kjærlighet, hat og lengsel, av rare innfall, popstjerner eller naboen. Og man kan bli besatt av en god tekst. Dette er utgangspunktet for valget av de 14 bokutdragene til pocketboka i årets tXt-aksjon, "Besettelse", som hadde offisiell oppstart 8. september. Åpningen skjedde på Parkteatret scene i Oslo, gjennom et timelangt sceneshow.

tXt-aksjonen skal gi ungdom mellom 13 og 16 et positivt møte med litteraturen. I 2003 satte Foreningen !les ny rekord, med 135.000 deltagere. Målsettingen for årets aksjon var å tippe over 100.000. Det var nemlig ventet litt frafall på grunn av fjorårets debatt rundt utdraget fra Tore Renbergs "Mannen som elsket Yngve". Teksten inneholdt banning og tanker om seksualitet fra en femten år gammel gutt. – Slikt noe kan ikke vi på skolen gå god for, vi prøver å få til en kristen oppseding i Norge, uttalte i den anledning rektor ved ungdomsskolen i Sokndal. På tross av dette er det nå like mange påmeldte som i 2003, noe !les er særdeles godt fornøyde med.

Lyd og bilde
Nytt av året er at tekstsamlingen gis ut som lydbok, produsert av Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek. Foreningen !les vil sende ut et eksemplar til alle de rundt 150 bibliotekene som har meldt seg på aksjonen. Det blir flere sider i pocketboken og hvert utdrag blir presentert med en kort vaskeseddel, for å hjelpe elevene inn i teksten. Aksjonsperioden er forlenget fram til 15. november slik at lærerne får større frihet til å legge inn aksjonen i arbeidsplanen og selv bestemme når de ønsker å delta.

Besettelsesfilmen – en fiktiv episode av Idol – er utgangspunktet for årets konkurranse. Rollene i filmen spilles av blant andre Solveig Kloppen, stand up-komiker Pernille Sørensen (Melonas) og skuespiller Henrik Mestad.
– Gjennom å spille på populære konsepter som Idol og kjente TV-fjes som Kloppen, håper vi å nå nye grupper med bøkene, sier daglig leder i Foreningen !les, Aslak Sira Myhre.

Elevene oppfordres blant annet til å lage et hørespill basert på en av tekstene. De fem beste vil bli produsert i et av NRKs studioer og bli sendt på radio. Vinneren av et videokamera vil bli kåret via avstemning.

SIK

Powered by Labrador CMS