Barnebøker på iPad

Publisert Sist oppdatert

Siden i høst har jeg prøvd ulike barnebok-apps til iPaden. Jeg er ikke imponert, men tror at det nå kommer seg, de siste bøkene er iallfall mye bedre enn det vi har sett hittil.

Av Ine Martit Thorsvik Bertelsen

Siden i høst har jeg prøvd ulike barnebok-apps til iPaden. Jeg er ikke imponert, men tror at det nå kommer seg, de siste bøkene er iallfall mye bedre enn det vi har sett hittil.

 Av Ine Martit Thorsvik Bertelsen

Den første boka jeg testet ut var Gyldendals ”Tambar er et troll”. For meg ble denne lang og en smule kjedelig. Den bærer også preg av å være den første iPad-boka laget av et norsk forlag, barnesykdommene er mange og meget tydelige.

Forlaget skriver: – Bli kjent med Tambar, en vilter femåring som går i barnehage sammen med bestevennen Gurine, og liker å huske og leke med lego. En ganske vanlig gutt, altså, bortsett fra at han er et troll! Når Tambar kommer hjem kan han riste løs på troll-halen han har gjemt hele dagen, og han kan vise fram troll-krefter han ikke bruker i barnehagen.

I Tambar er et troll får vi vite hvordan de første trollene kom til byen, du får vite hvordan du kan kjenne igjen et troll på første øyekast, og Tambar får vite Gurines hemmelighet. Forfatteren Tor Åge Bringsværd har sammen med den kritikerroste illustratøren Lisa Aisato skapt nok en ny bestevenn til barnehagebarna, og vil trollbinde publikum med lun humor, akkurat passe mye dramatikk og tegninger til å gå på oppdagelsesferd i.

 

Lille frø av Jakob Martin Strid

Fra det danske forlaget Gyldendal har jeg testet ut boken “Lille frø” av Jakob Martin Strid. Denne boken er bare fantastisk, og passer ypperlig på iPad. At den er på dansk gjør ikke noe for den lille leser.

Forlaget skriver: – Lille Frø kommer dunsende ned fra det ydre rum. Lige ned i en intetanende middelklasse-frø-familie midt i deres helligste hyggestund foran fjernsynet. Familien tager alligevel frøen i deres arme og elsker den som deres egen lille frø. Der er bare et problem: Lille frø er meget, meget slem. Derfor havner han ret hurtigt hos skolepsykologen, som vil sende Lille frø videre til en specialist, men måske kan han kun finde sig selv ved at drage helt til verdens ende.

 

Megakillen av Martin Olczak

Fra det svenske forlaget Rabén & Sjögren har jeg testet ut “bøkene” om Megakillen. Man kan prøvelese sju av bøkene, det vil si at man må på biblioteket for å få lest hele boken. Man har også tilført ulike spill for å gjør det mer spennende? Dette syntes jeg ikke funker i det hele tatt. Hva er poenget med å lage en halveis e-bok?

Forlaget skriver: – Böckerna om Megakillen har precis fått ännu mer liv! Nu kan du spela, pyssla, utforska och interagera med Melker, Molly och Zeppelin. iPad-appen innehåller ett spel och fem pyssel. Du kan också provläsa samtilga sju böcker med Megakillen i iPad-appen.

 

“Barnebøker” som neppe hadde blitt utgitt uten mulighetene en app gir

”Jens og Jonas” av Stupid Art Company. Dette er iallfall ikke noen barnebok, i beste fall kanskje et spill.

Om boka skrives det: To brødre fra Ålesund har lagt hodene i bløt og tatt nye medier i bruk for å få gitt ut en ny barnebok. Brødrene er illustratør og designer Bård Hole Standal og datakonsulent Odin Hole Standal som fredag for halvannen uke siden fikk ut sin første selvstendige barnebok på Apples App Store. Boken ble opprinnelig laget i engelsk versjon under tittelen “Jack and Joe” som på norsk har fått tittelen “Jens og Jonas”.

 

Bark & Snerk og Skumringsskogens hersker

iPad-boka Bark & Snerk og Skumringsskogens hersker fremstår som en powerpoint visning med ymse tekst.

Bokkilden skriver følgende: – Bark og Snerk er to stubbegnomer som bor i Skjeggstubben i Skumringsskogen. I skogen bor også Rugmund Rappøy med kråkene sine. Han gror fast hvis han står stille for lenge av gangen, og er derfor stadig på farten. Sammen med kråkene gjør Rugmund sitt ytterste for å gjøre livet surt for de andre som bor i skogen. Men en dag får Bark og Snerk nok.

 

Engelsk språklige barnebøker på iPad

Jeg kom over ipad-boken “Astrojammies” via Twitter. En flott poetisk bok som utnytter potensialet til Ipaden på en god måte.

Forlaget skriver: – Stacey Williams-Ng and the Demibooks team are proud to present the tale of Jimmy and his magical jammies – an interactive children’s storybook for iPad. Jimmy is an ordinary boy whose hooded pajamas suddenly transport him to the cosmic reaches of outer space. Readers interact with Jimmy to help him along in his adventure, exploring the wonders he discovers along the way.

 

A Time for the Heart, Jeanie Leung

Og ikke for å glemme boken ”A Time for the Heart, Jeanie Leung”. En nytelse & lese, slike bøker vil vi ha flere av.

Forfatteren skriver:  – This Christmas, Oowa makes an unforgettable journey to his heart – and probably to yours. Oowa looked forward to growing up. He was curious about the world and how it was changing. However, as he realised that the world wasn’t changing as he expected, he became more and more estranged from himself.

Loneliness began to close in around him. He did not know where it came from, but knew there was something wrong in his heart. He tried to restore his heart to what it had been before, but it soon became tarnished again.

 

Favoritten: Når alle sover av Nicolai Houm

Jeg har fått gleden av å teste Gyldendals nye barnebok på iPad ”Når alle sover” av Nicolai Houm. Jeg leste den sammen med seks ungdommer, vi var like rørt alle sammen. En fantastisk ipad-bok, den kommer i salg om litt, den må du bare ha!

Forlaget skriver: – Om natten. Når alle sover. Og drømmer om det de drømmer om. Da kommer Boba. Boba river ned alt han ser. Markiser, lyktestolper med mer. Han er over tjue meter høy, barbeint, pelskledd. Ingen vet det. Ingen ser det. Alle sover gjennom drønnene. Unntatt én.

”Når alle sover” er en magisk fortelling om et uvanlig vennskap og om å tørre å gå sin egen vei, og om utfordringene man står ovenfor når man begynner å omgås digre, pelskledde monstre.

 

Teksten har vært publisert på Ine Marits blogg.

Powered by Labrador CMS