Populært veikrobibliotek

Publisert Sist oppdatert

Tekst og foto: Morten Valestrand

Bibliotek på arbeidsplassen gir ansatte merverdi. På Håby veikro sør for Svinesund kan både servitører og yrkessjåfører låne bøker fritt etter behov. Kan en lydbok være bedre enn radio da? spør trailersjåfør Frode Sørby skeptisk.

Det nye arbeidsplassbiblioteket på Håby trailerstopp ved E6 utenfor Uddevalla er det femte i sitt slag, og det kommer flere, lover Lotta Durgé i Svenska Transportarbetarförbundet.
– Ikke minst trailersjåfører lytter på mye radiosøppel. På våre veikrobibliotek kan de låne lydbøker som kanskje kan bidra til noen nye tanker, sier hun.
Lignende boksamlinger finnes på veikroer langs både E4 og E20, men like mye som et tilbud til veikroenes egne ansatte. De små bibliotekene er resultatet av et samarbeid mellom Transport og Hotell- och restaurangfacket (HRF). På Håby fylles hyllene med vanlige bøker blandet med lydbøker på CD. Innkjøpene er finansiert av de to svenske LO-forbundene, med støtte fra Statens Kulturråd. Samlet dreier det seg hittil om rundt 20 000 kroner.
Etter oppstart tar de lokale avdelingene over ansvaret for nyinnkjøp og service, men selve utlåningen bygger helt på selvbetjening. Den som låner en bok skriver opp tittelen i en perm, sammen med sitt eget navn og telefonnummer.
– Her gjelder frihet under ansvar, noe som har vist seg å fungere aldeles utmerket, sier Tobias Andreasson på Transports avdeling i Uddevalla.
– Jeg må innrømme at jeg trodde at flere bøker skulle forsvinne, men der tok jeg skammelig feil. Gutta tar dette alvorlig, og leverer lydbøkene tilbake neste gang de kjører forbi.

Bøker er demokrati
I Sverige har denne typen arbeidsplassbibliotek lange tradisjoner. Tidligere hadde de fleste industriarbeidsplasser en egen boksamling som ble ivaretatt av fagforeningen, og fremdeles har mange kommunale bibliotek en liten hylle på de største arbeidsplassene.
I takt med IT-alderen har mange arbeidsplassbibliotek imidlertid tørket ut, men nå kommer nysatsingen fra to helt ferske bransjer. Verken transport- eller restaurantnæringen har tidligere hatt noe lignende.
– Nå ser vi at satsingen på veikroene også inspirerer andre arbeidsplasser til å satse på litteratur for sine ansatte, sier Barbro Andersson, kulturombud i HRF.
– I bunn og grunn er dette et spørsmål om demokrati. Kunnskap og språk er en forutsetning for å kunne overleve kulturelt og mentalt. Undersøkelser har vist at stadig færre svenske LO-medlemmer leser eller lytter til bøker. Ikke minst menn leser lite, noe også de norske trailersjåførene Frode Sørby og Espen Kristiansen kan bekrefte.
– Det blir mye radiomas som man til slutt blir drita lei av å lytte på, i følge Espen Kristiansen.
Da mange norske sjåfører stopper på Håby har Transports avdeling i Uddevalla også invitert det norske Transportarbeiderforbundet med i det litterære samarbeidet. Ombudsmann Bjørn Tore Aarsvold i avdeling 28 i Østfold har nappet på ideen, og foreslår at det bevilges penger til en kasse norske bøker som plasseres ut på det svenske veikrobiblioteket.
– Dette bør være en enkel investering som på sikt gir mye tilbake til medlemmene og forbundet. Spørsmålet er om ikke LO bør satse mer på å bygge opp norske arbeidsplassbibliotek, sier Aarsvold.

 

Powered by Labrador CMS