Mash up-biblioteket

Publisert Sist oppdatert

Kanskje nøkkelen til framtidens bibliotek ligger i den lille byen Winchester sør for London? Her er biblioteket bare ett av tilbudene i det de kaller Discovery Center.

Av Odd Letnes, redaktør
Kanskje nøkkelen til framtidens bibliotek ligger i den lille byen Winchester sør for London? Her er biblioteket bare ett av tilbudene i det de kaller Discovery Center.

Av Odd Letnes, redaktør

 

I den lille byen som lever et stille liv i turistskyggen av London, ligger Winchester Discovery Center. På hjemmesiden omtales det som «a new generation of libraries», og på nettet kan vi lese at senteret har fått honnør for fremragende arkitektur.

     Jeg visste ikke hva jeg ventet å se der jeg nærmet meg langs hovedgata en mandag morgen i mai. Et signalbygg midt mellom de to etasjes landsbyhusene? En arkitektur som sprang bybildet i filler i en eksplosjon av glass, stål og betong? Det som møtte meg var en nærmest beskjeden fasade som besto av en gammel bygning med klassisk bibliotekinngang med trapp og søyler og Public Library over døra – og et tilbygg, ja, med mye glass, koblet til på den ene siden.

     Den første jeg møter da jeg går inn søyleinngangen, er en gammel dame med et bærenett fullt av bøker. Jeg følger etter henne inn i det som en gang var byens markedshall, og nå minner, nesten litt skuffende, om et tradisjonelt bibliotek. Her er bøker og andre medier – omkring 100 000 – i lange baner og et stort utvalg av PCer. Her sitter menn og kvinner, barn og unge og gjør det man pleier i et bibliotek: leser, surfer, gresser på hyllene, snakker med bibliotekarer. Jeg går inn i det nye påbygget. Her lukter det mer av det vi ofte tenker på som bibliotekframtid: moderne arkitektur, lys atmosfære, butikk og cafe. Men likevel – er dette alt?

     Jeg beveger meg bakover i bygningen og det åpner seg enda et påbygg, som ikke er synlig fra hovedgata. Her finnes et auditorium hvor det denne dagen foregår en filosofikonferanse. Her finnes det et seminarrom hvor det står Poetry Workshop på døra. Lettet over å ha kjent duften av framtid, går jeg tilbake til kafeen og kjøper en limonade. Her ligger det brosjyrer som forteller at på onsdager kan du komme til Discovery Center og lære salsadans, på torsdager er det en kursrekke i hagearbeid, hele våren er full av aktiviteter som får meg til å tenke på Litteraturhuset i Oslo.

 

Lokalbefolkningen

Hva er så den største forskjellen mellom Winchester Discovery Center og et tradisjonelt bibliotek?

     – Vi ser på Winchester Discovery Centre som et flaggskip for byens utvikling. Det ligger i hjertet av Winchester kulturkvartal og består av et godt bibliotek, rom for undervisning og studier, et kunstgalleri og et atelier. Senteret gir lokalsamfunnet tilgang til spennende og varierte tilbud muligheter for læring, fritidssysler og kreativ utfoldelse, forteller informasjonsmedarbeider Nick Coates ved Hampshire County Council.

     – Hvem er de viktigste målgruppene for senteret?

     – Vi fokuserer først og fremst på den generelle lokalbefolkningen, men også turister. Funksjonshemmede, arbeidsledige, barnefamilier og eldre har også høy prioritet.

     – På hvilke måter er senteret finansiert?

     – Vi er finansiert av Hampshire County Council (dvs. kommunale midler, red.anm.). Senteret har rundt 25 fulltids ansatte og rundt 12 på deltid.

     – Hva er de største utfordringene for offentlige bibliotek de kommende årene?

     – Jeg tror den største utfordringen er å ta i bruk den informasjonsteknologien som er tilgjengelig. Bibliotekene må vise folk hvordan ny teknologi kan være et læremiddel.

     – Hva er målene for Winchester Discovery Center i framtiden?

     – Vårt mål er å gi den beste service til lokalbefolkningen, vi ønsker å tilby samfunnet et bredt program av utstillinger, arrangementer og forskjellige læringsmuligheter, og ikke minst stimulere folks kreativitet.

 

Ikke signalbygg

Utenfor blir jeg stående å betrakte bygningen som til tross for sitt moderne påbygg, glir harmonisk inn i landsbybildet. Dette er langt fra de signalbyggene av noen bibliotek man planlegger i Oslo og Århus. For ikke å glemme skyskraperen av tre i Kirkenes. Men er dette framtiden? Er dette et bibliotek som bare er flikket på for å bli moderne?

     Nei, det siste spørsmålet er feil stilt. Man kan ikke flikke på gamle strukturer for å møte en sterkt omskiftelig framtid. Da kommer man til en grense hvor utviklingen stopper opp. «Det nye biblioteket» er nødt til å forholde seg til de behovene som ligger i samtiden. Winchester er en universitetsby, det forklarer den fulle salen av filosofihungrige tilhørere. Hvem som vil lære å skrive dikt, vet jeg ikke, men antar at disse work shop’ene tiltrekker seg langt mer enn studenter. Winchester er også en grønn by, hvor mange har hagearbeid som hobby – og salsa er en utbredt dans i et multikulturelt land som Storbritannia…

     På toget tilbake til London, spør jeg meg selv enda en gang om jeg nå har sett framtiden. Nei, framtidens bibliotek finnes ikke. Å utvikle framtidens bibliotek, er en kontinuerlig prosess. Winchester Discovery Center er et uttrykk for det. Her finnes tradisjonen og bruddet med tradisjonen side om side – som til sammen gir et svar på de behovene som finnes i lokalmiljøet akkurat nå. Om ti år er behovene andre, og forhåpentligvis også «the new genreation of libraries», enten de befinner seg i England eller i Norge.

     Noe tankevekkende er det likevel at kun 3 av de mange ansatte ved Discovery Center er utdannede bibliotekarer. Ellers i staben finnes blant annet museumsfolk, pedagoger og IT-arbeidere.

 

Les mer om Winchester Discovery Center her.

Powered by Labrador CMS