Dropper posten

Publisert Sist oppdatert

FJERNLÅN Hvorfor sende bøker med post når det kan gjøres både billigere og mer effektivt av et transportfirma? Dette har man tatt konsekvensen av i Danmark.

Hver kveld fyller nemlig transportfirmaet Hvidovre vognmandsforretning bilene sine med et tusentall bibliotekbøker. Det skjer på tretten ulike knutepunkter, fordelt over hele landet. Bilene kjører via et sinnrikt system som utgjøres av både nasjonale og regionale ruter. Innen 24 timer etter at en bok er sendt fra et bibliotek er den fremme hos låntakeren i en annen del av landet.

– Dette er i praksis raskere enn å sende bøkene med posten, sier konsulent René Olesen fra Biblioteksstyrelsen i København. Bibliotekene har tidligere sendt bøker med post to til tre ganger i uken. På denne måten kommer de hurtigere fram, ettersom transportbilene kjører hver dag. Dessuten sparer bibliotekene mye penger, dels på porto og dels fordi man slipper å pakke bøker i tykke, dyre konvolutter. De legges bare ned i transportkasser sammen med en fraktseddel. Det er svært få eksempler på at materiale har forsvunnet.

Systemet trådde i kraft 1. januar 2004 og har nå vært i drift med stor suksess i mer enn et år. Kontrakten med transportfirmaet er inntil videre på fire år.

Transporten av bøkene er en videreføring av det gode samarbeidet som allerede eksisterte mellom bibliotekene på nasjonalt nivå. Alle kommunale bibliotek er med i ordningen, i likhet med de aller fleste av de store statlige- og forskningsbibliotekene. Selvfølgelig er også nasjonalbiblioteket, Det Kongelige Bibliotek i København, med. Sammenlagt abonnerer 325 bibliotek på transportordningen, og flere kommer til hele tiden, eksempelvis bibliotek ved høyskoler og andre undervisningsinstitusjoner.

At Danmark er et arealmessig lite land gjør selvsagt saken enklere, konstaterer René Olesen, som ikke har hørt om lignende ordninger i andre land.

GUNILLA HEICK

Powered by Labrador CMS