La festivalene blomstre

Publisert Sist oppdatert

(Nr 6/2011) Da jeg begynte å snuse på temaet litteraturfestivaler, tenkte jeg at det dreide seg om et lite dusin: De mest kjente fra Odda, Stavanger, Lillehammer og Molde og en håndfull til. Et søk på nettet fikk meg på andre tanker. Det dukket opp nye og ukjent festivaler land og strand rundt. Jeg sendte derfor ut en forespørsel på Biblioteknorge og inviterte til innspill, for her skjønte jeg at det var fort gjort å overse noe…

 

(Nr 6/2011) Da jeg begynte å snuse på temaet litteraturfestivaler, tenkte jeg at det dreide seg om et lite dusin: De mest kjente fra Odda, Stavanger, Lillehamm og en håndfull til. Et søk på nettet fikk meg på andre tanker. Det dukket opp nye og ukjent festivaler land og strand rundt. Jeg sendte derfor ut en forespørsel på Biblioteknorge og inviterte til innspill, for her skjønte jeg at det var fort gjort å overse noe.

Det strømmet inn svar fra bibliotekarer som fortalte stolt om litteraturfestivalen i lokalmiljøet. Enda flere ukjente navn dukket opp, smått og stort. Informasjonen ble samlet på et regneark, som til slutt fortalte om hele 50 forskjellige litteraturfestivaler for skjønnlitteratur og saksprosa.

Parallelt med denne informasjonsinnhentingen startet journalist Olav Anders Øvrebø med å hente inn kommentarer og synspunkter fra folk som på ulike måter har med litteraturfestivaler å gjøre. Det mange peker på som en utfordring er at festivalene har en tendens til å klumpe seg sammen på kalenderen, særlig om høsten. Forfatteren og bibliotekaren, Lars Petter Sveen, peker også på at mange av festivalene kretser om de samme forfatterne og de samme boknyhetene og kunne vært tjent med mer overraskende presentasjoner og formidlingsgrep.

Kravet til originalitet ser med andre ord ut til å bli en utfordring som vokser i takt med at antallet festivaler stiger. Originalitet er også noe Fritt Ord legger vekt på når de velger å gi støtte.

Er det for mange litteraturfestivaler i Norge? Det var et av de spørsmålene vi stilte underveis da vi så hvilket stort omgang vi sto overfor. I lys av det som kom fram gjennom arbeidet med saken, vil jeg mene nei. La festivalene blomstre så lenge det finnes penger og publikum til dem. De gir en viktig puls til lokalmiljøet og til litteraturen, og det er flott at så mange biblioteker har en sentral rolle i å arrangere dem.

– – – –

Det arrangeres mange litteraturfestivaler i Norge – overraskende mange. En oversikt Bok og Bibliotek har satt sammen har vokst til rundt 50 festivaler med stort og smått.

Definisjonen vi har holdt oss til: Arrangementet må primært dreie seg om litteratur (musikk- eller kulturfestivaler med litterære innslag har vi holdt utenfor). En enkel forfatterkveld er naturligvis ingen festival. Vi har imidlertid tatt med arrangementer som bare strekker seg over en dag, hvis programmet har et tilstrekkelig omfang.

Hele listen er tilgjengelig på nett i form av et Google-regneark. Vi har nå åpnet dokumentet for redigering, slik at alle kan bidra til å holde oversikten oppdatert og supplere den med ny informasjon.

Klikk her for å se oversikten.

 

– Odd Letnes, red.

 

 Powered by Labrador CMS