Vi og fastlegene - nytt fra forskningsfronten

SekkenLeif_Logo.jpgSå er det fastslått nok en gang: folkebibliotekene er den tjenesten folk flest er mest fornøyd med. I følge en undersøkelse utført av Direktoratet for forvaltning og IKT. Men vi deler førsteplassen med fastlegene. Bronsen går til Vinmonopolet og den intetsigende fjerdeplassen inntar sykehusene.

Resultatene gir grunn til grubling, dvs forskning. Det som er helt opplagt, er at her er det sammenhenger som ikke kommer fram av rekkefølgen alene. For det første har resultatene relevans til professor Ragnar Audunsons egen motivasjon for et besøk på bibliotekene. På Bok og Bibliotek-veven fredag 13.november 2009 skrev han at det er helg og nå " har jeg som mange andre tenkt å hygge meg med god mat, god vin og en god bok". At dette skulle gi utslag for Vinmonopolet så raskt er utrolig, og det viser hvor stor leserkrets Bok og Bibliotek har!

På den annen side er det slik at dersom bibliotek og sprit blir koplet for ofte, får man bruk for både fastlegen og sykehusene, normalt i nevnte rekkefølge. Hvis diagnosene fortrinnvis dreier seg om leverproblemer og overvekt, bør professorens idyllisering av hvilke sosiale sammenhenger bibliotek skal settes inn i, dempes. Jeg antar at det ligger an til en medarbeidersamtale med dekanen.

For det andre kan det være andre sammenhenger. Jeg går også til fastlegen. Og på biblioteket. Og her er det likheter. "Så var det blodtrykket da", sier legen når jeg kommer inn. Målingene er allerede levert ute hos søster, og ligger klar på PC-en hans. Så sier han ingenting på en laaang stund, men stirrer på skjermen, og utstøter kanskje et illevarslende "oi". Så blir det stille igjen, mens han håndterer de to (!) printerne. I mellomtiden prater jeg litt ut i tomme luften om symptomer som kommer og går. Så skriver han febrilsk på PC-en, og ut kommer ny timeavtale, resept og utskrift av resultatene. På venteværelset har jeg hørt at legen min er populær. Han er i alle fall veldig flink med PC-en.

På biblioteket går jeg når jeg må ha hjelp til å komme videre med et eller annet problem jeg ikke finner ut av. For så vidt parallelt med behovet for å oppsøke fastlegen.  "Søk selv" står det på en stor plakat ved siden av noen nedslitte PC-er. Det har jeg allerede gjort - jeg er jo ikke helt bortreist. Jeg henvender meg til bibliotekaren bak skranken, og har knapt formulert min første vaklende beskrivelse av hva jeg gjerne skulle hatt tak i, før vedkommende snur seg mot PC-en, hamrer løs på tastaturet, og stirrer inn i skjermen.

Lenge.

Det blir jo en del treff av å søke på Google eller hva det nå er de søker i. Jeg får en utskrift og beskjed om å se om det er noe interessant der.  Det ville overraske, jeg har søkt selv i ukevis. Resepten har jeg allerede i lomma. Der står det: Husk cognac. Neste gang slår vi fastlegene.

- Sekken Leif