«Bibliostreken» slo an i Askim

67 bibliostreken_100_dpi.jpgAskim bibliotek var blant de 46 norske bibliotekene som i 2008 fikk 50.000 kroner hver av institusjonen Fritt Ord til nye tiltak. I Askim gikk pengene til «Bibliostreken» - et kommunikasjonsprosjekt med grafikk og design i bibliotekets lokaler, utført av illustratør og barnebibliotekar Anne Aagard. Biblioteksjef Ulla-Britt Waagaard i Askim er svært fornøyd med resultatet og håper at bibliotekene i hele Østfold vil kunne dra nytte av erfaringene.

Av Reidar Jensen, journalist

- Resultatet ble visuelt tiltalende og estetisk vellykket. Nå tilbyr illustratøren det samme konseptet til bibliotek i hele Norge. Halden bibliotek, der hun nå er engasjert, skal i gang med et tilsvarende opplegg til våren, forteller en meget fornøyd Waagaard, som håper at ideen vil smitte og komme hele det norske bibliotekvesenet til gode.

Tekst og symboler

«Bibliostreken» kombinerer illustrasjon og tekstformidling, gjennom tekst, symboler og selvlagde tegninger, som er overført til veggene med projektor og deretter forstørret og malt. Så vel vegger som dører og tak ble tatt  i bruk og fylt med symboler, tegninger og illustrasjoner som kunne illustrere de forskjellige tilbudene på biblioteket. Veggene fikk små sitater fra bøker og forskjellige symboler, som blant annet en revolver som skulle illustrere kriminallitteraturen, samt idrettssymboler, Andre symboler, som blant annet skulle illustrere skjønnlitteratur, faglitteratur, musikk og ikke minst tilbud til barn, ble også tatt i bruk. Fritt Ord var imponert, og trakk fram prosjektet som ett av de fremste som var tildelt støtte.

- Jeg synes absolutt det er kommet mye ut av prosjektmidlene. 50.000 kroner er jo også såpass mye penger at det er mulig å få  til noe. Illustratør Anne Aagard har også arrangert kurs i visuell presentasjon. Dermed har vi fått kurset to ansatte, som nå skal føre prosjektet videre, sier Waagard.

Gode tilbakemeldinger

Biblioteksjef Waagaard kan også fortelle om svært gode tilbakemeldinger fra publikum. Hun mener dessuten at utlånet har økt, ikke minst i barneavdelingen og spesielt når det gjelder faglitteratur for barn.

Fordi Askim bibliotek i 2008 var på flyttefot og i ett års tid holdt til i midlertidige lokaler, i Storgata i Askim, ble prosjektet iverksatt der. I august 2009 var biblioteket imidlertid tilbake i sine gamle, men nå helt nyoppussede lokaler i Askim rådhus. Mange av tegningene er riktignok blitt etterlatt på veggene i de midlertidige lokalene, som nå er blitt tatt i bruk av andre. Biblioteket tok likevel med seg både ideene, opplegget, samt illustrasjoner som var blitt overført til lerret, tilbake til rådhuset.

Biblioteksjef Waagard mener at hele biblioteket nå er kommet inn i et godt spor, noe «Bibliostreken» har vært sterkt medvirkende til. Hun mener erfaringene kommer til nytte i markedsføringsprosjektet som bibliotekene i indre Østfold nå er i gang med.

Av Reidar Jensen, journalist