“Vi garanterer deg konfidensiell behandling” - om biblioteket, forskningen og overvåkningen

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Du sitter på forskerkontoret ditt. På dataskjermen har du artikkelen du arbeider med. Du søker etter artikler i kommersielle databaser og etter bøker i bibliotekkataloger for å drive din forskning videre. Du laster ned dokumenter og bestiller lån i trygg forvissning om at du arbeider i fred. Hvorfor skulle du ikke det? Biblioteket garanterer deg konfidensiell behandling. Heldigvis, for forskningstemaet ditt er både sensitivt og kontroversielt, kanskje venter et patent rundt hjørnet.

Kontordøra glir umerkelig opp, en person kommer stille inn og kikker deg over skulderen, noterer alt du skriver og leser, hva du laster ned, hva du låner, hvem du samarbeider med. Du merker ingen ting, du kan ikke se hvem det er, personen er usynlig...

Ingen tid til å tenke seg om, biblioteksektoren hyperventilerer

. i kategorien Aktuelt

Les mer …- Digitaliseringa endrer rammebetingelsene for bibliotekene på en slik måte at vi må finne opp biblioteket på nytt. I denne situasjonen tenker vi for lite prinsipielt, men hiver oss i stedet på alle mulige kvikke ideer og prosjekter som vi tror skal fornye biblioteket. Det er som om hele biblioteksektoren hyperventilerer, mener Rafael Batt som er direktør på ETH-bibliothek, som er et digitalt konsortium i Sveits.

Onkel Lauritz er på video

. i kategorien Aktuelt

Les mer …På midten av 1990-tallet sang Jan Eggum om hvordan verden var ute av lage: Kor e alle helter hen?  Drømmene var gått i dass – og nesten verst av alt: onkel Lauritz var på video!  Det var et sjokk av modernitet, skriver Lars Egeland i sitt andre reisebrev fra Det 75. norske bibliotekmøte i Tromsø.

Bibliotekarutdanning i 75 år: Fra etatsskole til iSchool – (og tilbake igjen)?

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 6 - 2015

Les mer …Bibliotekfeltets framvekst som et profesjonelt felt er et barn av folkebibliotekrevolusjonen. Det gjelder internasjonalt og det gjelder for Norges vedkommende. Omkring 1870 hadde landets største bibliotek, universitetsbiblioteket ved Det kongelige Frederiks universitet i Kristiania, fire ansatte. Med folkebibliotekrevolusjonen begynte utdifferensieringen av bibliotekfeltet som et eget profesjonelt felt med personale som var særskilt utdannet for å arbeide i bibliotek. Kravet om en egen norsk bibliotekarutdanning ble reist. (Bildet: "Urkullet" - de første bibliotekarstudentene i 1940)

Årets bibliotekbilde 2015 - "Bokbad i heia"

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 1 - 2016

Les mer …Det kom inn mange spennende bilder til Bok og Biblioteks fotokonkurranse, Årets bibliotekbilde 2015. Det var likevel ikke så vanskelig for juryen å kretse inn første og andreplassen. Bildene skilte seg ut både når det gjelder idé, komposisjon og teknisk gjennomføring. Vi gratulerer Vest-Agder-bibliotekene i Marnardal, Åseral, Hægebostad og Audnedal (MÅHA) med førsteplassen (bildet) og Tysvær folkebibliotek med andreplassen.

Kong Dewey og reolene

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 6 - 2015

Les mer …Det er i år 75 (teksten sto på trykk som leder i Bok og Bibliotek nr 6/2015, red.anm.) år siden vi fikk bibliotekarutdanning i Norge. Dette feieres med konferanse og bok i regi av Høgskolen i Oslo og Akershus – og flere artikler i denne utgaven av Bok og Bibliotek. Men under den offisielle godstemningen ulmer det...

Bibliotek i rom og sky

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Det har vært utrolig mange foredrag, diskusjoner og presentasjoner på Den tyske bibliotekskonferansen her i Leipzig. Plenumssamlingene har alle dreid seg om konferansens hovedtema: Bibliothek – digital und real. Skulle vi lage en norsk variant av dette slagordet, måtte det vel bli: Bibliotek – i rom og i sky!

Kommunereformen krever offensive bibliotek

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Det 75. norske bibliotekmøte ble avsluttet med en paneldebatt om bibliotek og kommunesammenslåinger. De som hadde ventet sterk motstand mot reformen, ble skuffet. Tvert i mot ble søkelyset rettet mot bibliotekene selv: Hvis de er på banen i denne reformen, kan biblioteket komme styrket ut!

Handling, frihet, humanisme

. i kategorien Aktuelt

Les mer …- Da jeg var innom Tromsø bibliotek i dag morges fant jeg denne boka om Hanna Arendt. Den heter: Handling, frihet, humanitet. Det er en tittel som passer på bibliotekene, sa landslagstrener Per-Mathias Høgmo da han holdt åpningsforedraget på det 75. norske bibliotekmøtet, som i disse dager arrangeres i Tromsø.

Bok og Bibliotek nr 1/2016 er utgitt

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Bok og Bibliotek nr 1/2016 er utgitt. Her finner du blant annet dette:

Fondet som forandret bibliotekene: Med Norsk kulturråd kom det en ny lukt inn i bibliotekene. Granitolens eim av østeuropeisk nitrocellulose fikk en konkurrent. Bøkene fra Kulturfondet luktet av nyvasket bomull, innbundet som de var i lekker, pastellfarget shirting. Det var litt av en gave: Tusen eksemplarer av nesten all ny norsk skjønnlitteratur skulle ut til folket i bygd og by.