"En eneste deilig suppe"

.

Del denne saken Del denne saken

debatt-red.jpgEt hovedpoeng i kronikken er at vi bør følge saklighetsnormen også på nett. Personangrep eller rasistiske ytringer bør man for eksempel avholde seg fra.

- Av Aud Gjersdal, bibliotekar

I Bok og Bibliotek nr 1 2009 kritiserer Tord Høivik kronikken min "En eneste deilig suppe", som ble skrevet digitalt, og lagt ut på nett i Bergens Tidende 30.12.08. Den fikk også en helside i papirutgaven. Flere bibliotek lagrer også denne avisen på mikrofilm. Meningen var å skape saklig debatt. Tord sin artikkel er noe av det mest kreative og saklige jeg til nå har sett i denne diskusjonen. Jeg vil med dette bare korrigere noen misforståelser.

Tord hevder at jeg skrev en ..."kritisk artikkel om blogger". Her tar Tord feil. Kronikken handler ikke spesielt om blogger, men om nettet.

Tord skriver: "Jeg tror Aud tar feil. Nettet styrker demokratiet i stedet for å svekke det."

Her blir jeg tillagt meninger, som jeg ikke har. "En eneste deilig suppe" innledes med følgende: "Internett er en teknologi som på mange måter støtter opp om utviklingen av et demokratisk samfunn. Det gir tilgang til informasjon, og det gir muligheter for den enkelte til å ytre sine meninger."

Et hovedpoeng i kronikken er at vi bør følge saklighetsnormen også på nett. Personangrep eller rasistiske ytringer bør man for eksempel avholde seg fra. Dette står jeg fast ved, selv om for eksempel enkelte bloggere måtte ha usakligheter som vane. I likhet med professor Bernt Hagtvet ved UiO, så ser jeg ingen grunn til å "flytte doveggene ut i det offentlige rom".

"En eneste deilig suppe" kan leses her.