Vindu mot verden

.

Del denne saken Del denne saken

56 Kolding-Oppslagsbilde.JPGTil å begynne med ville ikke innbyggerne ha det. I dag elsker de det - det nye biblioteket i Kolding.

Tekst og foto: Odd Letnes, redaktør

KOLDING, JYLLAND. Bli med på et eksperiment: Hvis du har det tradisjonelle biblioteket i bakhodet og føres inn i Kolding bibliotek med bind for øynene, ville du kanskje bli litt forvirret når du fjerner bindet. Du står midt i en stor hall, det er lyst, det åpent, det er mye glass, det er utsmykket. Er det et kjøpesenter? Nei, du ser ingen reklameplakater.

Innredningen er diskret og balansert, omkring sitter noen mennesker på oransje puffer og leser. Andre steder samtaler mennesker rundt runde bord som er merket "Info", noen vandrer omkring og kikker på en utstilling, atter andre sitter og drikker kaffe og blar i aviser. Et stykke unna ser du barn som spiller Wii. Ved de to inngangene gjør mennesker noe før de kommer inn eller går ut. Da skjønner du det. De låner eller leverer bøker, så klart. For du står jo i et bibliotek.

56 Kolding-2.JPGFØRST NEI, SÅ JA. Da de kommunale politikerne i Kolding vedtok at det gamle slitte biblioteket skulle erstattes med et nytt, protesterte først innbyggerne. Det blir for dyrt, mente de og samlet underskrifter. Men politikerne holdt på sitt, og i dag har byens innbyggere trykket biblioteket til sitt bryst og er glade for at det ble bygget. I dag er de også stolte, forteller publikumssjef Kis Michaelsen ved Koldingbibliotekene. For det nye biblioteket er et eksempel på hvor viktig selve lokalet er i de signaler biblioteket sender til omverdenen.

Biblioteket ligger i en stor bygning, med hvite flater og mye glass i fasadene, som rommer både boliger, hotell og annen næringsvirksomhet. På den måten blir ikke biblioteket en isolert enhet, men inngår i en sammenheng i byrommet. De store vinduene, eller glassveggene, gjør at alle forbipasserende ser at dette er et bibliotek. Og motsatt slipper de byen inn i biblioteket. For det mest slående ved Kolding bibliotek er det åpne, lyse og luftige rommet. Glassveggene og lysslusene i taket gjør at rommet virker stort.

- Dette biblioteket er ikke bare et sted du går inn for å gjøre et konkret ærend, levere en bok eller låne en musikk-CD. Det er også et sted hvor du får lyst til å vandre - innom musikkavdelingen, barneavdelingen, gresse på bokreoler eller for å kikke på den pågående utstillingen. Eller kanskje du bare ønsker å kjøpe med en kaffe latte i hotellets kaffebar og bla i dagens aviser, sier Michaelsen.

56 Kolding-5.JPGGRUNNLEGGENDE VISJONER. Hun forteller at biblioteket er tuftet på et sett grunnleggende prinsipper og visjoner.

- Vi skulle ha det mest fleksible, det mest overskuelige, det mest tilgjengelige, det mest vennlige og så videre, bibliotek. Så spurte vi: Hvordan skal biblioteket se ut for å oppfylle disse kriteriene.

Helt overordnet på det visjonære planet skal biblioteket være det nye årtusens "højtprofileret borgernes hus i smukke og stimulerende rammer".

- Det skal være et kunnskaps- og læringssenter, en møteplass, et sted å være og en arbeidsplass. Det skal også gi rom for kulturelle møter og kulturell opplevelse, sier Michaelsen.

- Biblioteket skal også være en del av nettverket mellom foreninger og institusjoner for kunnskap, læring og kultur i Koldingområdet. På sikt ser vi også for oss et tettere samarbeid mellom offentlige etater, herunder biblioteket, og næringslivet.