Litterære kartografer

. i kategorien Nr. 6 - 2008

60-62 litteraturkart Treasure.Island.Cover.jpg60-62 litteraturkart Treasure.Island.Cover.jpgLitterære kartbøker er en lite kjent sjanger. Verkene innen denne sjangeren består av kart basert på beskrivelser i litterære tekster. Både forfattere, lesere og brukere av dataspill kan være litterære kartografer - inspirerende kartmakere som hjelper seg selv og andre med å manøvrere i fiksjonens landskap.

 

- Av førsteamanuensis Helge Ridderstrøm, JBI, Høgskolen i Oslo

Dugnadsånd i Haugesund

. i kategorien Nr. 6 - 2008

57-59 Haugesund Ikoner.jpg57-59 Haugesund Ikoner.jpgBarnebiblioteket i Haugesund var overmodent for oppussing. For å sikre barna et verdig tilbud, tok de ansatte malerkosten og sparkelskjeen i egen hånd, forteller Kjersti Beiermann, avdelingsleder ved barne- og ungdomsavdelinga.

 

Av Kjetil S. Grønnestad, frilansjournalist

Suppe til å spy av

. i kategorien Aktuelt

kommentar.jpgkommentar.jpg

Bibliotekar Aud Gjersdal skriver en godt formulert kronikk om bloggfenomenet - "En eneste deilig suppe" -  i Bergens Tidende. Hun stiller noen kritiske spørsmål og inviterer til debatt. En viktig debatt.

Men hva skjer?

Motdebattantene forskanser seg side om side i skyttergravene og kaster gjørme med begge hender. En mer treffende illustrasjon på lavmålet i deler av nettkulturen kan vel knapt finnes!

Det er blant annet denne - demonstrerte - mangelen på finfølelse og kritisk selvinnsikt, som etterlyses i kronikken til Gjersdal. 

 

- Av Odd Letnes, red.

Giske varsler omveltninger

. i kategorien Aktuelt

kommentar.jpgkommentar.jpgPlanlegger Trond Giske å gjøre noe drastisk med ABM-utvikling og fylkesbibliotekene? Enkelte signaler gir næring til slike spekulasjoner.

 

Mil etter mil - med bok i øret

. i kategorien Nr. 6 - 2008

24-25Transport.jpg24-25Transport.jpgEn av de første lånerne i det nye transportarbeiderbiblioteket ved E18 hadde aldri lest en bok før. Han hadde prøvd, men ble alltid så trøtt at han sovnet. Nå sitter han i lastebilen og hører lydbøker.

 

- Av Odd Letnes, red.

Det lange spranget ut på nettet

. i kategorien Nr. 6 - 2008

28-29 biblioteket-se.jpg28-29 biblioteket-se.jpgÅ skape et "2.0-nettsted" for et stort bibliotek er en formidabel oppgave. Det viser de erfaringene Stockholms stadsbibliotek har høstet fra arbeidet med Biblioteket.se.

 

- Av Odd Letnes, red.

Solhjell gir ingen løfter om flere stillinger

. i kategorien Nr. 6 - 2008

bard_vegar_solhjell_bjorn_sigurdson_scanpix1.jpgbard_vegar_solhjell_bjorn_sigurdson_scanpix1.jpg- Departementet kommer ikke til å legge føringer på hvordan skoleeier organiserer stillingsressursene, sier kunnskapsminister Vegar Solhjell til Bok og Bibliotek.

 

Tekst: Odd Letnes

Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix

Bibliotekene må bli bilverksteder

. i kategorien Aktuelt

kommentar.jpgkommentar.jpgAnsett bilmekanikere og statistikken blir akkurat så pen som politikerne og tallknuserne vil ha den. Det blir jo viktigere og viktigere - å presentere de riktige tallene.

 

- Av Odd Letnes, redaktør

Menn og litteratur

. i kategorien Nr. 6 - 2008

Blant voksne urbane menn som liker å lese, men som ikke har et profesjonelt forhold til litteraturen, utgjør litteratur og lesing et eget privat rom der man kan trekke seg tilbake og dyrke sine særegne interesser og preferanser.

 

- Av førsteamanuensis Jofrid Karner Smidt, JBI, Høgskolen i Oslo

Samtale om hvorfor du ikke skal velge Fagforbundet - og mye mer

. i kategorien Nr. 6 - 2008

20-23_Monica.jpg20-23_Monica.jpgIblant er vi som mus som løper i et hjul. Det eneste vi konsentrerer oss om, er å treffe neste rille, mener Monica Deildok, leder i Bibliotekarforbundet. Hun har også meninger om en masse annet - Fagforbundet, bibliotekdebatt, søndagsåpne bibliotek og ABM-u, bare for å nevne noe.

 

Av Odd Letnes, redaktør

 

Først øl, så bøker

. i kategorien Nr. 6 - 2008

10-12 beadle_endeleg_versjon-oppslagsbilde.jpg10-12 beadle_endeleg_versjon-oppslagsbilde.jpgBiblioteksjef David Beadle har satsa mykje på å gje innvandrarane i kommunen eit godt bibliotektilbod, lenge før året 2008 vart proklamert som Mangfaldsåret. Nyleg fekk Haram folkebibliotek Bibliotekprisen for Møre og Romsdal for 2008.

 

Av Finn Sindre Eliassen, IT-ansvarlig Ålesund folkebibliotek

Jakten på det nye biblioteket

. i kategorien Nr. 6 - 2008

leder.jpgleder.jpgVadsø: Det første du ser når du kommer fra flyplassen, er det flotte biblioteket på havna. Et skikkelig monumentalbygg i den lille byen som ellers består av små trehus. Helsinki: Går du omkring i gatene en sur desemberdag, er det bare å svinge innom det gamle hovedpostkontoret for å varme deg. Der finner du Bibliotek 10, som nærmest har blitt et mekka for bibliotekfolk som leter etter inspirasjon. Nylig var også Trond Giske der, med Aftenposten i porteføljen. Hjørring: En by som nordmenn bare kjører forbi om sommeren på vei til strendene på Vest-Jylland. Men her ligger et av Danmarks mest spektakulære småbiblioteker, hvor rommet er utnyttet på helt utradisjonelle måter.

 

- Odd Letnes

Biblioteket tar T-banen

. i kategorien Nr. 6 - 2008

26-27 T-bane-bibliotek i Stockholm-hovedbilde.jpg26-27 T-bane-bibliotek i Stockholm-hovedbilde.jpgByggeplass i dag, men våren 2009 åpner et flunkende nytt bibliotek på Östermalmstorg T-banestasjon i Stockholm.

 

- Av Odd Letnes, red.

 

Konkurransevridende forskjellsbehandling av Wikipedia?

. i kategorien Nr. 6 - 2008

bob_0608-s1.jpgbob_0608-s1.jpgBidragsytere til Wikipedia mener at avtalen og støtten Store Norske Leksikon (SNL) har fått med det offentlige i Norge kan være konkurransevridende. De har jobbet i flere år med å få adgang til å bruke det samme kildematerialet som SNL nå får tilgang til - uten å komme noen vei.

Av Thomas Gramstad, leder for EFN

- BIBSYS Biblioteksystem bør avvikles

. i kategorien Aktuelt

aktuelt.jpgaktuelt.jpgBIBSYS bør slutte å utvikle sitt biblioteksystem og i stedet kjøpe et tilsvarende kommersielt produkt. Det er hovedkonklusjonen i en fersk rapport som har sett på UH-sektorens behov for bibliotektjenester i framtida. Rapporten er laget av en arbeidsgruppe som ble nedsatt av BIBSYS' styre 8.4.2008. Bok og Bibliotek gjengir her konklusjonene i rapporten.

 

Et skritt nærmere vederlagsordninger for bruk av digitalt materiale

. i kategorien Aktuelt

Nordområdetprosjektet skal nå følges opp av et prosjekt med arbeidstittelen Bokhylla.no. Planen er å digitalisere og tilgjengeliggjøre litteratur fra tre tiår: 1790-årene, 1890-årene og 1990-årene. Deler av alt materialet, og så godt som alt fra 1990-årene, vil være underlagt beskyttelse etter åndsverkloven.

 

andreassen_og_skarstein-web.jpgandreassen_og_skarstein-web.jpg- Gjennomføring av prosjektet Bokhylla.no vil gi oss enda bedre erfaring med hvordan elektronisk materiale brukes. Det vil også kunne brukes i videre arbeid med å gjøre materiale fra vår nyere tids kulturarv tilgjengelig i elektronisk form, var nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein og generalsekretær for NFF, Trond Andreassen, enige om på Bokmessa fredag 21.11.2008.

 

Arbeidet med å finne avtalemodeller og vederlagsformer for rettighetsbeskyttet materiale, vil stå sentralt i prosjektet.

 

- Tekst og foto: Odd Letnes, redaktør