Bli med til Sibir!

. i kategorien Nr. 6 - 2008

Sibir-globe.jpgSibir-globe.jpgPolitiske fanger og kalde floder - om Sibir i gamle og nye medier.

 

Alle som har lest Per Pettersons roman "Til Sibir" vet at den ikke handler om Sibir, bare om lengsler. Hovedpersonen vil som voksen reise til dette fjerne området. Et område som er halvannen ganger så stort som USA og som utelukkende er forbundet med slit og kulde, til tross for grense til Mongolia og en like stekende hete som i det sørlige Europa om sommeren...

 

- Av seniorrådgiver Anne-Mette Vibe, Universitetsbiblioteket i Oslo

Litterære kartografer

. i kategorien Nr. 6 - 2008

60-62 litteraturkart Treasure.Island.Cover.jpg60-62 litteraturkart Treasure.Island.Cover.jpgLitterære kartbøker er en lite kjent sjanger. Verkene innen denne sjangeren består av kart basert på beskrivelser i litterære tekster. Både forfattere, lesere og brukere av dataspill kan være litterære kartografer - inspirerende kartmakere som hjelper seg selv og andre med å manøvrere i fiksjonens landskap.

 

- Av førsteamanuensis Helge Ridderstrøm, JBI, Høgskolen i Oslo

Menn og litteratur

. i kategorien Nr. 6 - 2008

Blant voksne urbane menn som liker å lese, men som ikke har et profesjonelt forhold til litteraturen, utgjør litteratur og lesing et eget privat rom der man kan trekke seg tilbake og dyrke sine særegne interesser og preferanser.

 

- Av førsteamanuensis Jofrid Karner Smidt, JBI, Høgskolen i Oslo

Samtale om hvorfor du ikke skal velge Fagforbundet - og mye mer

. i kategorien Nr. 6 - 2008

20-23_Monica.jpg20-23_Monica.jpgIblant er vi som mus som løper i et hjul. Det eneste vi konsentrerer oss om, er å treffe neste rille, mener Monica Deildok, leder i Bibliotekarforbundet. Hun har også meninger om en masse annet - Fagforbundet, bibliotekdebatt, søndagsåpne bibliotek og ABM-u, bare for å nevne noe.

 

Av Odd Letnes, redaktør

 

Først øl, så bøker

. i kategorien Nr. 6 - 2008

10-12 beadle_endeleg_versjon-oppslagsbilde.jpg10-12 beadle_endeleg_versjon-oppslagsbilde.jpgBiblioteksjef David Beadle har satsa mykje på å gje innvandrarane i kommunen eit godt bibliotektilbod, lenge før året 2008 vart proklamert som Mangfaldsåret. Nyleg fekk Haram folkebibliotek Bibliotekprisen for Møre og Romsdal for 2008.

 

Av Finn Sindre Eliassen, IT-ansvarlig Ålesund folkebibliotek

Jakten på det nye biblioteket

. i kategorien Nr. 6 - 2008

leder.jpgleder.jpgVadsø: Det første du ser når du kommer fra flyplassen, er det flotte biblioteket på havna. Et skikkelig monumentalbygg i den lille byen som ellers består av små trehus. Helsinki: Går du omkring i gatene en sur desemberdag, er det bare å svinge innom det gamle hovedpostkontoret for å varme deg. Der finner du Bibliotek 10, som nærmest har blitt et mekka for bibliotekfolk som leter etter inspirasjon. Nylig var også Trond Giske der, med Aftenposten i porteføljen. Hjørring: En by som nordmenn bare kjører forbi om sommeren på vei til strendene på Vest-Jylland. Men her ligger et av Danmarks mest spektakulære småbiblioteker, hvor rommet er utnyttet på helt utradisjonelle måter.

 

- Odd Letnes

Biblioteket tar T-banen

. i kategorien Nr. 6 - 2008

26-27 T-bane-bibliotek i Stockholm-hovedbilde.jpg26-27 T-bane-bibliotek i Stockholm-hovedbilde.jpgByggeplass i dag, men våren 2009 åpner et flunkende nytt bibliotek på Östermalmstorg T-banestasjon i Stockholm.

 

- Av Odd Letnes, red.

 

Konkurransevridende forskjellsbehandling av Wikipedia?

. i kategorien Nr. 6 - 2008

bob_0608-s1.jpgbob_0608-s1.jpgBidragsytere til Wikipedia mener at avtalen og støtten Store Norske Leksikon (SNL) har fått med det offentlige i Norge kan være konkurransevridende. De har jobbet i flere år med å få adgang til å bruke det samme kildematerialet som SNL nå får tilgang til - uten å komme noen vei.

Av Thomas Gramstad, leder for EFN

- BIBSYS Biblioteksystem bør avvikles

. i kategorien Aktuelt

aktuelt.jpgaktuelt.jpgBIBSYS bør slutte å utvikle sitt biblioteksystem og i stedet kjøpe et tilsvarende kommersielt produkt. Det er hovedkonklusjonen i en fersk rapport som har sett på UH-sektorens behov for bibliotektjenester i framtida. Rapporten er laget av en arbeidsgruppe som ble nedsatt av BIBSYS' styre 8.4.2008. Bok og Bibliotek gjengir her konklusjonene i rapporten.

 

Et skritt nærmere vederlagsordninger for bruk av digitalt materiale

. i kategorien Aktuelt

Nordområdetprosjektet skal nå følges opp av et prosjekt med arbeidstittelen Bokhylla.no. Planen er å digitalisere og tilgjengeliggjøre litteratur fra tre tiår: 1790-årene, 1890-årene og 1990-årene. Deler av alt materialet, og så godt som alt fra 1990-årene, vil være underlagt beskyttelse etter åndsverkloven.

 

andreassen_og_skarstein-web.jpgandreassen_og_skarstein-web.jpg- Gjennomføring av prosjektet Bokhylla.no vil gi oss enda bedre erfaring med hvordan elektronisk materiale brukes. Det vil også kunne brukes i videre arbeid med å gjøre materiale fra vår nyere tids kulturarv tilgjengelig i elektronisk form, var nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein og generalsekretær for NFF, Trond Andreassen, enige om på Bokmessa fredag 21.11.2008.

 

Arbeidet med å finne avtalemodeller og vederlagsformer for rettighetsbeskyttet materiale, vil stå sentralt i prosjektet.

 

- Tekst og foto: Odd Letnes, redaktør

 

Dugnadsånd i Haugesund

. i kategorien Nr. 6 - 2008

57-59 Haugesund Ikoner.jpg57-59 Haugesund Ikoner.jpgBarnebiblioteket i Haugesund var overmodent for oppussing. For å sikre barna et verdig tilbud, tok de ansatte malerkosten og sparkelskjeen i egen hånd, forteller Kjersti Beiermann, avdelingsleder ved barne- og ungdomsavdelinga.

 

Av Kjetil S. Grønnestad, frilansjournalist

Suppe til å spy av

. i kategorien Aktuelt

kommentar.jpgkommentar.jpg

Bibliotekar Aud Gjersdal skriver en godt formulert kronikk om bloggfenomenet - "En eneste deilig suppe" -  i Bergens Tidende. Hun stiller noen kritiske spørsmål og inviterer til debatt. En viktig debatt.

Men hva skjer?

Motdebattantene forskanser seg side om side i skyttergravene og kaster gjørme med begge hender. En mer treffende illustrasjon på lavmålet i deler av nettkulturen kan vel knapt finnes!

Det er blant annet denne - demonstrerte - mangelen på finfølelse og kritisk selvinnsikt, som etterlyses i kronikken til Gjersdal. 

 

- Av Odd Letnes, red.

Giske varsler omveltninger

. i kategorien Aktuelt

kommentar.jpgkommentar.jpgPlanlegger Trond Giske å gjøre noe drastisk med ABM-utvikling og fylkesbibliotekene? Enkelte signaler gir næring til slike spekulasjoner.

 

Mil etter mil - med bok i øret

. i kategorien Nr. 6 - 2008

24-25Transport.jpg24-25Transport.jpgEn av de første lånerne i det nye transportarbeiderbiblioteket ved E18 hadde aldri lest en bok før. Han hadde prøvd, men ble alltid så trøtt at han sovnet. Nå sitter han i lastebilen og hører lydbøker.

 

- Av Odd Letnes, red.

Det lange spranget ut på nettet

. i kategorien Nr. 6 - 2008

28-29 biblioteket-se.jpg28-29 biblioteket-se.jpgÅ skape et "2.0-nettsted" for et stort bibliotek er en formidabel oppgave. Det viser de erfaringene Stockholms stadsbibliotek har høstet fra arbeidet med Biblioteket.se.

 

- Av Odd Letnes, red.

Solhjell gir ingen løfter om flere stillinger

. i kategorien Nr. 6 - 2008

bard_vegar_solhjell_bjorn_sigurdson_scanpix1.jpgbard_vegar_solhjell_bjorn_sigurdson_scanpix1.jpg- Departementet kommer ikke til å legge føringer på hvordan skoleeier organiserer stillingsressursene, sier kunnskapsminister Vegar Solhjell til Bok og Bibliotek.

 

Tekst: Odd Letnes

Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix

Bibliotekene må bli bilverksteder

. i kategorien Aktuelt

kommentar.jpgkommentar.jpgAnsett bilmekanikere og statistikken blir akkurat så pen som politikerne og tallknuserne vil ha den. Det blir jo viktigere og viktigere - å presentere de riktige tallene.

 

- Av Odd Letnes, redaktør