Først øl, så bøker

. i kategorien Nr. 6 - 2008

10-12 beadle_endeleg_versjon-oppslagsbilde.jpg10-12 beadle_endeleg_versjon-oppslagsbilde.jpgBiblioteksjef David Beadle har satsa mykje på å gje innvandrarane i kommunen eit godt bibliotektilbod, lenge før året 2008 vart proklamert som Mangfaldsåret. Nyleg fekk Haram folkebibliotek Bibliotekprisen for Møre og Romsdal for 2008.

 

Av Finn Sindre Eliassen, IT-ansvarlig Ålesund folkebibliotek

Giske varsler omveltninger

. i kategorien Aktuelt

kommentar.jpgkommentar.jpgPlanlegger Trond Giske å gjøre noe drastisk med ABM-utvikling og fylkesbibliotekene? Enkelte signaler gir næring til slike spekulasjoner.

 

Mil etter mil - med bok i øret

. i kategorien Nr. 6 - 2008

24-25Transport.jpg24-25Transport.jpgEn av de første lånerne i det nye transportarbeiderbiblioteket ved E18 hadde aldri lest en bok før. Han hadde prøvd, men ble alltid så trøtt at han sovnet. Nå sitter han i lastebilen og hører lydbøker.

 

- Av Odd Letnes, red.

Det lange spranget ut på nettet

. i kategorien Nr. 6 - 2008

28-29 biblioteket-se.jpg28-29 biblioteket-se.jpgÅ skape et "2.0-nettsted" for et stort bibliotek er en formidabel oppgave. Det viser de erfaringene Stockholms stadsbibliotek har høstet fra arbeidet med Biblioteket.se.

 

- Av Odd Letnes, red.

Solhjell gir ingen løfter om flere stillinger

. i kategorien Nr. 6 - 2008

bard_vegar_solhjell_bjorn_sigurdson_scanpix1.jpgbard_vegar_solhjell_bjorn_sigurdson_scanpix1.jpg- Departementet kommer ikke til å legge føringer på hvordan skoleeier organiserer stillingsressursene, sier kunnskapsminister Vegar Solhjell til Bok og Bibliotek.

 

Tekst: Odd Letnes

Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix

Bibliotekene må bli bilverksteder

. i kategorien Aktuelt

kommentar.jpgkommentar.jpgAnsett bilmekanikere og statistikken blir akkurat så pen som politikerne og tallknuserne vil ha den. Det blir jo viktigere og viktigere - å presentere de riktige tallene.

 

- Av Odd Letnes, redaktør

Mannen som leser

. i kategorien Nr. 5 - 2008

32-33_jofrid_-__g_ls_p_stereotypier-web.jpg32-33_jofrid_-__g_ls_p_stereotypier-web.jpgHan blir provosert når noen sier at menn ikke leser - på samme måte som menn heller ikke lager mat eller bryr seg om ungene sine... Det er en virkelighetsoppfattelse han ikke kjenner seg igjen i. Førsteamanuensis Jofrid Karner Smidt har sett nærmere på menn som leser.

 

- Av Odd Letnes, redaktør

ABM-utvikling - nødvendig, men foreløpig ikke perfekt

. i kategorien Nr. 5 - 2008

16-18_bakken-web.jpg16-18_bakken-web.jpgABM-utvikling (ABM-u) er et stikkord som får Frode Bakken til å tenne. Som mangeårig leder av Norsk bibliotekforening (NBF) var han sterkt engasjert i etableringen, og har fortsatt skarpe meninger om den statlige organisasjonen. Bakken er i dag leder for biblioteket ved Høgskolen i Telemark.

 

Av Odd Letnes, redaktør

Jakten på det nye biblioteket

. i kategorien Nr. 6 - 2008

leder.jpgleder.jpgVadsø: Det første du ser når du kommer fra flyplassen, er det flotte biblioteket på havna. Et skikkelig monumentalbygg i den lille byen som ellers består av små trehus. Helsinki: Går du omkring i gatene en sur desemberdag, er det bare å svinge innom det gamle hovedpostkontoret for å varme deg. Der finner du Bibliotek 10, som nærmest har blitt et mekka for bibliotekfolk som leter etter inspirasjon. Nylig var også Trond Giske der, med Aftenposten i porteføljen. Hjørring: En by som nordmenn bare kjører forbi om sommeren på vei til strendene på Vest-Jylland. Men her ligger et av Danmarks mest spektakulære småbiblioteker, hvor rommet er utnyttet på helt utradisjonelle måter.

 

- Odd Letnes

Biblioteket tar T-banen

. i kategorien Nr. 6 - 2008

26-27 T-bane-bibliotek i Stockholm-hovedbilde.jpg26-27 T-bane-bibliotek i Stockholm-hovedbilde.jpgByggeplass i dag, men våren 2009 åpner et flunkende nytt bibliotek på Östermalmstorg T-banestasjon i Stockholm.

 

- Av Odd Letnes, red.

 

Konkurransevridende forskjellsbehandling av Wikipedia?

. i kategorien Nr. 6 - 2008

bob_0608-s1.jpgbob_0608-s1.jpgBidragsytere til Wikipedia mener at avtalen og støtten Store Norske Leksikon (SNL) har fått med det offentlige i Norge kan være konkurransevridende. De har jobbet i flere år med å få adgang til å bruke det samme kildematerialet som SNL nå får tilgang til - uten å komme noen vei.

Av Thomas Gramstad, leder for EFN

- BIBSYS Biblioteksystem bør avvikles

. i kategorien Aktuelt

aktuelt.jpgaktuelt.jpgBIBSYS bør slutte å utvikle sitt biblioteksystem og i stedet kjøpe et tilsvarende kommersielt produkt. Det er hovedkonklusjonen i en fersk rapport som har sett på UH-sektorens behov for bibliotektjenester i framtida. Rapporten er laget av en arbeidsgruppe som ble nedsatt av BIBSYS' styre 8.4.2008. Bok og Bibliotek gjengir her konklusjonene i rapporten.

 

Et skritt nærmere vederlagsordninger for bruk av digitalt materiale

. i kategorien Aktuelt

Nordområdetprosjektet skal nå følges opp av et prosjekt med arbeidstittelen Bokhylla.no. Planen er å digitalisere og tilgjengeliggjøre litteratur fra tre tiår: 1790-årene, 1890-årene og 1990-årene. Deler av alt materialet, og så godt som alt fra 1990-årene, vil være underlagt beskyttelse etter åndsverkloven.

 

andreassen_og_skarstein-web.jpgandreassen_og_skarstein-web.jpg- Gjennomføring av prosjektet Bokhylla.no vil gi oss enda bedre erfaring med hvordan elektronisk materiale brukes. Det vil også kunne brukes i videre arbeid med å gjøre materiale fra vår nyere tids kulturarv tilgjengelig i elektronisk form, var nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein og generalsekretær for NFF, Trond Andreassen, enige om på Bokmessa fredag 21.11.2008.

 

Arbeidet med å finne avtalemodeller og vederlagsformer for rettighetsbeskyttet materiale, vil stå sentralt i prosjektet.

 

- Tekst og foto: Odd Letnes, redaktør

 

Hva skal vi med bibliotek- og informasjonsvitenskap?

. i kategorien Nr. 5 - 2008

Ved bibliotek- og informasjonsstudiene på Høgskolen i Oslo hadde ingen av de faglig ansatte doktorgrad i 1995. Nå har nesten halvparten det. I tillegg finnes det et stipendiatmiljø med fem unge forskerrekrutter. Professor Ragnar Audunson går opp i fugleperspektiv og forteller hvorfor denne utviklingen er viktig.

 

- Av professor Ragnar Audunson, JBI, Høgskolen i Oslo

Biblioteksjefer er positive til forskning

. i kategorien Nr. 5 - 2008

At de ansatte ved bibliotekutdanningen i Oslo, eller København og Lund, mener at bibliotekforskning er viktig, er ingen overraskelse. Men hva mener folk i bibliotekvesenet?

10 biblioteksjefer - fra Østfold til Finnmark - fikk tilsendt tre spørsmål per e-post. Til sammen kom det inn 7 svar. Les hva hva de mente om bibliotekforskning.