Big data - copyright og overvåking

. i kategorien Aktuelt

IFLA-logo-2014 smallIFLA-logo-2014 small(19. august) Big data – data-mining - du kan like godt lære deg uttrykkene med en gang, det blir like kult som MOOCs. Det handler om hva bibliotek kan hjelpe forskere med når det gjelder å grave seg inn i enorme mengder av data for å framskaffe nye forskningsdata.

Av Lars Egeland, Læringssenterdirektør, Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA)

Tilgang til informasjon – et nytt Tusenårsmål?

. i kategorien Aktuelt

IFLA-logo-2014 smallIFLA-logo-2014 small(18. august) Økt tilgang til informasjon og kunnskap på tvers av samfunn, ved hjelp av tilgang på informasjon og kommunikasjonsteknologi, vil støtte bærekraftig utvikling og forbedre menneskers liv. Derfor søker vi nå støtte til at dette skal bli en av FNs nye tusenårsmål, sa IFLA-president Sinikka Sipilä da hun lanserte Lyon-erklæringen på IFLA i dag.

Av Lars Egeland, Læringssenterdirektør, Høgskolen i Oslo og Akershus (HioA)

Bøker – der ingen skulle tru...

. i kategorien Nr. 2 - 2014

28-Bker-i-Norge28-Bker-i-NorgeNasjonalbiblioteket feiret i høst Bibliotekforeningens 100 år med å gi en bokgave til alle bibliotek. Det er en flott, påkostet og bilderik bok som kan ligge fremme på de beste kaffebord. (Bildet viser Eidsvollsbygningens bibliotek. Christian Frederik ledsages av Carsten Anker gjennom en "hemmelig" dør.)

- Øivind Frisvold, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, avd ABI

Hva skriver de om på masterstudiet i bibliotek?

. i kategorien Aktuelt

Fire kandidater leverer i vår masteroppgave på bibliotekstudiet ved Høgskolen i Oslo og Akershus: Joachim Rustad Fugleberg, Miriam Bakkeli, Sara Røddesnes og Siri Søberg. Vi gir noen smakebiter fra innholdet.

Av Lars Egeland, læringssenterdirektør Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) 

Bibliotekløft: Høyreskepsis til øremerking, men ja til nasjonalt mediebudsjett

. i kategorien Aktuelt

  Vi er skeptiske til øremerking av midler til bibliotekene, sa Kårstein Eidem Løvaas som er Høyres bibliotekpolitiske talsperson, under bibliotekdebatten onsdag på Litteraturuka på Lillehammer. Det er viktig å ha lokalt eierskap og tilhørighet til bibliotekene. Øremerking signaliserer at bibliotekene alltid er salderingspost i kommunene, og slik er det ikke, sa Løvaas, som viste til de Høyre-styrte kommunene Drammen, Tønsberg og Stavanger.

Han kommer uten pistol

. i kategorien Nr. 2 - 2014

LarsPetterSveen 7LarsPetterSveen 7Verden er blitt mindre, men litteraturen bør bli større. Det er ikke noe poeng at en forfatter skal ha et nært forhold til det han skriver om. Det skrives for mange norske romaner om kunstnere og akademikere, og for få om mennesker som bor helt andre steder i verden, mener Lars Petter Sveen.

Tekst: Nina Kraft; Foto: Trond Isaksen

Det vi i Norge bygger ned, bygger Finland opp

. i kategorien Nr. 2 - 2014

professorn-11professorn-11Det som man i landet med kan hende verdens beste bibliotekvesen beskriver som den viktigste indikatoren på kvalitet – personalets kompetanse – har vi i Norge valgt å bygge ned kravene til.

Av professor Ragnar Audunson, Høgskolen i Oslo og Akershus

Open access – å dele gir mer til alle

. i kategorien Aktuelt

Egeland illEgeland illVi er sterke tilhengere av open access, men vi vil ikke at det skal gjelde for våre tidsskrifter, mener lederne av Holbergprisen og Videnskapakademiet i Bergen. Tidligere har Cecilie Høigård ved UiO uttrykt det samme i Klassekampen.

Av Lars Egeland, direktør for Læringssenter og bibliotek ved Høgskolen i Oslo og Akershus

Mindre fokus på bibliotek, mer på samfunnet

. i kategorien Aktuelt

IFLA-logo-2014 smallIFLA-logo-2014 small(17. august) Slagordet for årets IFLA-konferanse er «Library, citizens, society: Confluence for knowledge. Confluence er når to elver strømmer sammen slik elvene Rhone og Saône gjør i Lyon der kongressen finner sted. Det er ikke et dårlig slagord, og uttrykker et mindre fokus på biblioteket i seg sjøl, og et større fokus på samfunnet rundt og biblioteket som en partner for å utvikle samfunnet.

Av Lars Egeland, Læringssenterdirektør ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) 

Årets sommernummer er utgitt

. i kategorien Aktuelt

Bob-3-2014 forside-550Bob-3-2014 forside-550Folkebiblioteket blir tradisjonelt sett på som en institusjon i kultursektoren. I tider hvor kulturbudsjettene stadig krymper, er det kanskje vel så fruktbart å fokusere på bibliotekets sosiale potensial. Dette og mye mer kan du lese om i sommerens Bok og Bibliotek (nr 3/2014)...

Grip dagens muligheter!

. i kategorien Nr. 2 - 2014

12-21-Vigdis-Moe-Skarstein-212-21-Vigdis-Moe-Skarstein-2Gode digitale løsninger og attraktive biblioteklokaler med rom for kunnskap, kultur og opplevelser. Det er i et nøtteskall avtroppende nasjonalbiblioteker Vigdis Moe Skarsteins bibliotekariske håp for framtida. Vi snakket med henne den siste dagen på Nasjonalbiblioteket.

Av Odd Letnes, red.

SV foreslår stort bibliotekløft

. i kategorien Aktuelt

SolhjellSolhjellØremerket opptrapping av bevilgninger til folkebibliotekene, et nasjonalt digitalt mediebudsjett for å frikjøpe digitale ressurser og ebøker for folkebibliotekene. Økt tilskudd til kompetanseheving og til nye biblioteklokaler. Dette er blant tiltakene i biblioteksatsingen som Bård Vegar Solhjell nå fremmer forslag om på Stortinget.

Bibliotekaren som kom inn fra kulden

. i kategorien Nr. 2 - 2014

18-Ruth-Kuczynski-193818-Ruth-Kuczynski-1938Målet for bibliotekarer er å sikre tilgang til informasjon, å avvise alle former for sensur og fremme best mulig tilgang til informasjonstjenester, heter det i IFLAs yrkesetikk for bibliotekarer. Var det et slikt ideal som drev bibliotekaren Ruth Werner alias «Sonja» da hun sørget for at Sovjetunionen fikk hemmeligheten som gjorde det mulig for dem å lage atomvåpen?

Av Lars Egeland, direktør for Læringssenteret, HiOA

Folkebiblioteket som ikkje kasserte lyrikken

. i kategorien Nr. 2 - 2014

56-Arild-Nyquist56-Arild-NyquistI heimbygda til Olav H. Hauge har folkebiblioteket ikkje kasta éi einaste lyrikksamling sidan 1965. Den unike lyrikksamlinga er på rundt 5.000 bøker. Det kunne lett ha gått annleis.

Av Georg Arnestad, seniorrådgjevar og kulturforskar ved Høgskolen i Sogn og Fjordane

Litteraturhus - en konkurrent og inspirasjonskilde

. i kategorien Aktuelt

01-Litteraturhusbolgen01-LitteraturhusbolgenBok og Bibliotek nr 2/2014 har nå gått til utsending, og vil være hos abonnentene i løpet av 3-5 dager. Hovedsaken i denne utgaven er en artikkel som drøfter forholdet mellom litteraturhus og bibliotek:
"Norske folkebibliotek vil og kan romme mye, men ikke alt. Med etableringen av litteraturhus i landet, har bibliotekene fått en ny konkurrent og inspirasjonskilde. Men i forsøket på å måle seg med litteraturhusene kan biblioteket komme til å miste sin egenart," skriver Idun Knutsdatter Østerdal.

Det er kulest å kritisere folkebibliotekene

. i kategorien Nr. 1 - 2014

 26bok26bok«Kulturbløffen» er en bok som vil vise at norsk kulturpolitikk er mislykket.  Forfatteren tar for seg hele kulturfeltet, men han innrømmer at favorittsporten hans er å kritisere folkebibliotekene. Det er i bibliotekene at skinnhelligheten er størst, og kritikk avvises bare med at «Vi er perfekte». 

Av førsteamanuens Øivind Frisvold, høgskolen i Oslo og Akershus