De onde skrifters bibliotek

. i kategorien Nr. 4 - 2010

Utya-1Hva kan man si om terroranslaget og massakren den 22. juli som er absolutt sikkert? I mitt hode er det bare én ting: Norge har mistet en uskyld som aldri vil bli gjenfunnet.

Av Morten Harry Olsen, forfatter

Skrekk og gru for en kjærlighet!

. i kategorien Nr. 2 - 2012

DraculaDa vampyren inntok litteraturen hersket et viktoriansk kvinne- og kjærlighetsideal. Viktoriatiden er over. Kvinneidealet er i hvert fall helt annerledes i 2012. Så hvorfor er vampyren fremdeles så populær?

Av Kristin Ørjasæter, direktør, Norsk barnebokinstitutt

Hvor nyttig er folkebiblioteket?

. i kategorien Nr. 5 - 2011

professorn-11Bibliotekets betydning ser ut til å holde seg i internetts tidsalder. Et klart flertall i befolkningen mener at folkebibliotekene enten er like viktige som før Internettet kom (43 prosent) eller at det er blitt enda viktigere (15 prosent). Men så mange som 32 prosent mener bibliotekenes betydning er redusert.

Av Ragnar Audunson, professor ved Høgskolen i Oslo, avd. ABI

Sparekniv Norge rundt

. i kategorien Nr. 1 - 2012

Bob-1-2012-s1Trang kommuneøkonomi har ført til kutt i bibliotekbudsjettene landet rundt. Men noen har fått mildere kutt etter å ha sagt klart fra til politikere om hva nedskjæringene innebærer.

Tekst: Merete Lindstad, frilansjournalist

Bibliotekene må forsvare offentlighet

. i kategorien Nr. 1 - 2012

professorn-11Om vi skal lete etter et verdimessig fellesskap som forener bibliotekarer på tvers av det mangfoldet av kontekster de arbeider i, er nettopp biblioteket som en forsvarer av og forkjemper for offentlighet en felles verdimessig bærebjelke som binder profesjonen sammen.

Av professor Ragnar Audunson, Høgskolen i Oslo og Akershus, avd ABI

Det store e-bokåret

. i kategorien Aktuelt

sony-web2012 ser ut til å bli det store – eller skulle vi si ”store”, for så altfor stort blir det vel ikke -- e-bokåret i Norge. Vi følger opp i Bok og Bibliotek nr 2/2012.

 

Bibliotekene etter 22. juli

. i kategorien Nr. 4 - 2010

Utya-1Bomben i regjeringskvartalet og drapene på Utøya er bare én manns ansvar. Ingen andre har noe som helst ansvar for at en mann går rundt med gevær på en politisk ungdomsleir og systematisk tar livet av person etter person. Men samtidig er det klart at det tankegodset som Anders Behring Breiviks sinnssyke ideer og handlinger vokste ut av, er overraskende gjengs.

Av professor Ragnar Audunson, Høgskolen i Oslo og Akershus, avd. ABI

Provins og verden

. i kategorien Nr. 4 - 2011

Utya-1Det tar tid å utvikle en felles forståelse av Norge etter 22. juli. I starten må hver enkelt snakke for seg selv. Fire uker senere så jeg det slik. Angrepet på Utøya skar en dyp flenge i Norges kropp. Kuttet starter med blod, sjokk og smerte. Det fortsatte med raseri, fortvilelse og en jakt på forklaringer. Bomben var tenkelig. Skytingen var utenkelig. Hva gjør vi nå, etter at det utenkelige har skjedd?

Av førsteamanuensis Tord Høivik, Høgskolen i Oslo og Akershus

Seminar om islamisme

. i kategorien Aktuelt

Aktuelt-11Læringssenter og bibliotek ved Høgskolen i Oslo har siden høsten 2011 startet en rekke med seminarer under vignetten Lunsjpåfyll. Neste ute i rekken er seminar og islamisme den 30. mars, hvor vi har invitert Bjørn Olav Utvik (UiO), Ujjal Mazumder (IslamNet) og Shoaib Sultan (Antirasistisk Senter).

Sats på utlån av e-bøker nå!

. i kategorien Aktuelt

72-Kindle-2-front1Det er på tide å komme i gang med utlån av e-bøker ved norske biblioteker. Det gir bibliotek- og forlagssjefer klart uttrykk for i en spørreundersøkelse utført av tidsskriftet Bok og Bibliotek.

 

Er bibliotekhistorien nyttig?

. i kategorien Nr. 5 - 2011

26-26 FrisvoldSkal vi like godt innrømme at det eneste vi lærer av bibliotekhistorien, er at vi ikke lærer noe av den? Eller?

Av Øivind Frisvold, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, avd. ABI

Å skape et aktivt skolebibliotek

. i kategorien Nr. 1 - 2012

28-30_Skole-Brak-i-biblioteket2Å bygge opp et skolebibliotek i en skolehverdag styrt av PC’en, byr på interessante utfordringer. Hva skal egentlig et skolebibliotek være?

Av Ingrid Svennevig Hagen, biblioteksjef ved Sandvika videregående skole

Stigende statistikk

. i kategorien Nr. 1 - 2012

plinius-11Statistikken stiger. Det skjer ikke fort og heftig, men langsomt og gradvis. Tallene siger inn over bibliotekene.

Av førsteamanuensis Tord Høivik, Høgskolen i Oslo og Akershus, avd. ABI

I ungdoms distanserte nærleik – når folkebiblioteket vil samhandle med ungdom

. i kategorien Nr. 1 - 2012

50-51-Ungdom-gutt-gitar-oppslagsbildeFolkebiblioteka rettar mykje formidlingsverksemd mot barn og unge og har også på andre måtar ungdom som prioritert målgruppe. Kva er det som kjenneteiknar denne målgruppa, korleis kan vi nå den og kva skal til for at ungdom skal vere bibliotekbrukarar i framtida? (Illustrasjonsfoto: Trond Isaksen)

Av Per Roger Sandvik, prosjektkonsulent Nye Deichman, Deichmanske bibliotek