Norsk litteratur i Frankrike

. i kategorien Nr. 2 - 2012

Fransk_flagg-- Det har vært en enorm interesse for norsk litteratur etter bokmessen i Paris i fjor, nikker en entusiastisk Anna Svenbo, innkjøpsansvarlig for nordisk litteratur ved det franske nasjonalbiblioteket François Mitterand i Paris.

Av Av Ingjerd Terese Sklaug Robin, frilansjournalist

Gullivers fantastiske reise

. i kategorien Nr. 1 - 2012

18-19_Bokbuss-gulliverI 25 år har bokbussen Gulliver kjørt ut til små og bitte små steder i de fem Vesterålskommunene. Bibliotekets forlengede arm er en populær gjest. Et bokbuss-seminar med fokus på framtida markerte jubileet.

Tekst og foto: Marianne Lovise Strand, frilansjournalist

Økonomidebatten som kanskje er noe annet

. i kategorien Nr. 3 - 2012

mynternorskeDet mest interessante ved den norske litteraturpolitikken er at den har hovedlinjer som har fått være relativt uendret i vel 50 år. For framveksten av en ny barne- og ungdomslitteratur spesielt og norsk litteratur generelt har denne politikken vært helt avgjørende. Men bokmarkedet er blitt kommersialisert, og spørsmålet er om litteraturpolitikken i dag trenger et oppdatert rammeverk.

Av utdanningsleder Dag Larsen, Norsk barnebokinstitutt

Reoler ut - aktiviteter inn

. i kategorien Aktuelt

Aktuelt-11Storhetstiden for granitol og massive reoler er forbi. Nå er det biblioteket som møteplass, debatt-, formidlings- og læringsarena som står i fokus. Hva skal til for å utvikle et godt bibliotekrom som støtter opp under denne utviklingen?

E-bøker: Teknologisk tilstandsrapport

. i kategorien Nr. 3 - 2012

kindle-family-1_2Dagens e-bøker skaper hodepine for bibliotekene. Foreløpig legger teknologien store begrensninger på idealet om ”lik tilgang til informasjon for alle”.

Av Tor Arne Dahl, Institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag, Høgskolen i Oslo og Akershus

E-bøker og norske folkebibliotek – hva er problemet?

. i kategorien Aktuelt

kommentar-11I dag (onsdag 30.5.) er det duket for e-bok-debatt, i regi av Oppland fylkesbibliotek, på Norsk litteraturfestival på Lillehammer: ”E-bøker og norske folkebibliotek – hva er problemet?” Jeg har fått gleden av å være ordstyrer i denne debatten, noe som har gitt meg muligheten til å tenke litt fram og tilbake om e-bøker de siste dagene.

Det siste gode kyss

. i kategorien Nr. 2 - 2012

KyssKRIM: Vi lev i eit land der krimlitteraturen er overalt, og vi lev i eit land der kritikken av krimlitteratur er nærast fråverande.

Av Lars Petter Sveen, forfatter og bibliotekar

Fra samling til bruker - UBO i 200 år

. i kategorien Nr. 3 - 2012

BOKOMTALE: Det kom ni tykke bind universitetshistorie til 200-års jubiléet i 2011. Alt i alt: et omfattende og dyptpløyende verk om vårt første universitet. Likevel var det skuffende at historien om vårt første – og største universitetsbibliotek ikke ble behandlet i denne sammenhengen.

Av førsteamanuensis Øivind Frisvold, Høgskolen i Oslo og Akershus, avd. ABI

Leseglede i Horten

. i kategorien Nr. 3 - 2012

8-9_HortenLeselyst kommer ikke alltid av seg selv. Men det hjelper når ledelsen og bibliotekarer har et godt samarbeid, viser et prosjekt ved Horten videregående skole. På bildet: Rådgiver Margret Yrr Vigfusdottir (f.v.), bibliotekar Ingunn Elise Hellingsrud, bibliotekar Oxana Petrovna Qvam og studierektor Marianne Kristoffersen Egeland.

Av Odd Letnes, redaktør

Krim for alle penga

. i kategorien Nr. 2 - 2011

1_Forsidebilde_-_hoeyreNei, ikke bare et påskefenomen! Krim ligger høyt på utlånsstatistikken uansett hvor på kalenderen vi befinner oss. Bok og Bibliotek gir et fugleperspektiv på denne sjangeren som vi tydeligvis aldri får nok av.

Av Reidar Jensen, frilansjournalist