Bli med til Bodø, Svolvær og Finnsnes

. i kategorien Nr. 3 - 2012

36-42_Bodoe_bibliotek-1Du kan ikke unngå å legge merke til to digre hull som gaper mot deg når du rusler lang sjøsiden i Bodø. Det ene skal bli byens nye bibliotek – med en beliggenhet du må lete lenge for å finne maken til. Det andre blir byens nye konserthus.

Av Odd Letnes, redaktør

Norsk litteratur i Frankrike

. i kategorien Nr. 2 - 2012

Fransk_flagg-- Det har vært en enorm interesse for norsk litteratur etter bokmessen i Paris i fjor, nikker en entusiastisk Anna Svenbo, innkjøpsansvarlig for nordisk litteratur ved det franske nasjonalbiblioteket François Mitterand i Paris.

Av Av Ingjerd Terese Sklaug Robin, frilansjournalist

Fra samling til bruker - UBO i 200 år

. i kategorien Nr. 3 - 2012

BOKOMTALE: Det kom ni tykke bind universitetshistorie til 200-års jubiléet i 2011. Alt i alt: et omfattende og dyptpløyende verk om vårt første universitet. Likevel var det skuffende at historien om vårt første – og største universitetsbibliotek ikke ble behandlet i denne sammenhengen.

Av førsteamanuensis Øivind Frisvold, Høgskolen i Oslo og Akershus, avd. ABI

Leseglede i Horten

. i kategorien Nr. 3 - 2012

8-9_HortenLeselyst kommer ikke alltid av seg selv. Men det hjelper når ledelsen og bibliotekarer har et godt samarbeid, viser et prosjekt ved Horten videregående skole. På bildet: Rådgiver Margret Yrr Vigfusdottir (f.v.), bibliotekar Ingunn Elise Hellingsrud, bibliotekar Oxana Petrovna Qvam og studierektor Marianne Kristoffersen Egeland.

Av Odd Letnes, redaktør

Gullivers fantastiske reise

. i kategorien Nr. 1 - 2012

18-19_Bokbuss-gulliverI 25 år har bokbussen Gulliver kjørt ut til små og bitte små steder i de fem Vesterålskommunene. Bibliotekets forlengede arm er en populær gjest. Et bokbuss-seminar med fokus på framtida markerte jubileet.

Tekst og foto: Marianne Lovise Strand, frilansjournalist

Økonomidebatten som kanskje er noe annet

. i kategorien Nr. 3 - 2012

mynternorskeDet mest interessante ved den norske litteraturpolitikken er at den har hovedlinjer som har fått være relativt uendret i vel 50 år. For framveksten av en ny barne- og ungdomslitteratur spesielt og norsk litteratur generelt har denne politikken vært helt avgjørende. Men bokmarkedet er blitt kommersialisert, og spørsmålet er om litteraturpolitikken i dag trenger et oppdatert rammeverk.

Av utdanningsleder Dag Larsen, Norsk barnebokinstitutt

Reoler ut - aktiviteter inn

. i kategorien Aktuelt

Aktuelt-11Storhetstiden for granitol og massive reoler er forbi. Nå er det biblioteket som møteplass, debatt-, formidlings- og læringsarena som står i fokus. Hva skal til for å utvikle et godt bibliotekrom som støtter opp under denne utviklingen?

E-bøker: Teknologisk tilstandsrapport

. i kategorien Nr. 3 - 2012

kindle-family-1_2Dagens e-bøker skaper hodepine for bibliotekene. Foreløpig legger teknologien store begrensninger på idealet om ”lik tilgang til informasjon for alle”.

Av Tor Arne Dahl, Institutt for arkiv-, bibliotek- og informasjonsfag, Høgskolen i Oslo og Akershus

E-bøker og norske folkebibliotek – hva er problemet?

. i kategorien Aktuelt

kommentar-11I dag (onsdag 30.5.) er det duket for e-bok-debatt, i regi av Oppland fylkesbibliotek, på Norsk litteraturfestival på Lillehammer: ”E-bøker og norske folkebibliotek – hva er problemet?” Jeg har fått gleden av å være ordstyrer i denne debatten, noe som har gitt meg muligheten til å tenke litt fram og tilbake om e-bøker de siste dagene.

Det siste gode kyss

. i kategorien Nr. 2 - 2012

KyssKRIM: Vi lev i eit land der krimlitteraturen er overalt, og vi lev i eit land der kritikken av krimlitteratur er nærast fråverande.

Av Lars Petter Sveen, forfatter og bibliotekar