Bakken, Lykkja og Nasjonalbiblioteket

. i kategorien Nr. 6 - 2012

leder-11leder-11Å sjekke jobbmail fredag kveld er risikosport, da kan «gullrekka» på tv lett gå i vasken. Det skjedde hos meg fredag 26. oktober kl 21.26. Da tikket det inn en mail på Biblioteknorge-lista fra biblioteksjefen ved Høgskolen i Telemark, Frode Bakken.

Facebook-aksjon for Nye Deichman

. i kategorien Aktuelt

Nye DeichmanNye DeichmanOslo trenger et nytt hovedbibliotek som skal bli et lokomotiv for resten av bibliotekfilialene i byen. I 27 år har politikerne snakket om å bygge nytt hovedbibliotek. - Nå er det på tide at planen blir realisert, sier lederen av Norsk bibliotekforening (NBF), Ingeborg Rygh Hjorthen. NBF har nylig startet en Facebook-aksjon for Nye Deichman.

Byrådet i Oslo har lagt frem et budsjett for 2013 som finansierer det nye hovedbiblioteket i Bjørvika. Men byrådet har mindretall i bystyret, og er avhengige av Fremskrittspartiet for å få budsjettet godtatt. FrPs bystyregruppe har imidlertid brutt budsjettforhandlingene, noe som truer med å trenere hele byggeplanen.

- Det er nå det gjelder, sier Hjorthen. - Bli med på aksjonen og vis politikerne at Nye Deichman er viktig for integrering, kultur, læring og demokrati. Dette kan de ikke stemme nei til!

Mer om aksjonen her: http://www.facebook.com/AksjonNyeDeichman

Lærere ga Kirkenes bibliotek

. i kategorien Nr. 4 - 2012

52-55_-_Hildur52-55_-_HildurKirkeneslærerne takket befolkningen i Sør-Varanger ved å gi dem nytt -bibliotek. I år har man markert at det er 70 år siden norske lærere ble deportert til Kirkenes som krigsfange, og at det er 60 år siden biblioteket ble etablert. - Historien om Kirkeneslærerne er levende kulturformidling den dag i dag, sier biblioteksjef Hildur Eikås.

Av Geir Johansen, frilansjournalist

Kontor utan bokhyller

. i kategorien Nr. 4 - 2012

debatt-11debatt-11Den norske litteraturpolitikken er sterkt retta mot bokproduksjonen. No er det på høg tid å bruke meir av dei statlege subsidiane til å styrkje formidlinga og folkebiblioteka.

Av FoU-direktør Georg Arnestad, Høgskolen i Sogn og Fjordane

Olsen-syndromet

. i kategorien Nr. 4 - 2010

leder-11leder-11«Dagens desidert dummeste hittil! Alle mytene om «hva en professor er» ble plutselig veldig tydelige her!  Grow up Kai Olsen, ikke grav deg ned!»

 

Deichman til kommunen, Munch til staten

. i kategorien Aktuelt

kommentar-11kommentar-11Både Nye Deichmanske bibliotek og Munch-museet må til for at Bjørvika skal bli en levende bydel. I dette bildet vil Deichman være den ”folkelige” motvekten mot opera- og museumsgjengerne, for uten Deichman vil Bjørvika stor sett bli befolket av turister og konsulenter og en og annen beboer som har kjøpt en rådyr leiligheten ved vannkanten. Oslos øvrige innbyggere vil da ikke gidde å bruke Bjørvika, kaffe latte kan man jo drikke hundre andre steder i sentrum, hvor resten av Oslos servicetilbud ligger som en naturlig del av byen...

Endelig – doktorgradsprogrammet er godkjent

. i kategorien Nr. 5 - 2012

professorn-11professorn-11Torsdag 13. september 2012 var en viktig dag for bibliotek- og informasjonsvitenskapelig utdanning og forskning i Norge. På denne dagen vedtok styret i NOKUT – det nasjonale organet for utdanningskvalitet – å akkreditere et doktorgradsprogram i bibliotek- og informasjonsvitenskap ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Av professor Ragnar Audunson, Høgskolen i Oslo og Akershus, avd. ABI

Trenger voksne barnelitteratur?

. i kategorien Nr. 4 - 2012

44-47_Byline_-_Lina_Undrum_Mariussen44-47_Byline_-_Lina_Undrum_MariussenJa, mener Lina Undrum Mariussen (bildet), avtroppende administrasjons- og informasjonskonsulent ved Norsk barnebokinstitutt, og påtroppende kunstnerisk rådgiver ved Norsk litteraturfestival på Lillehammer. Hun gir her en "liten filosofering over barnelitteraturens egenverdi i våre voksne liv".

Lettvint og upresist fra Georg Arnestad

. i kategorien Debatt

Aktuelt-11Aktuelt-11Georg Arnestad hadde i siste nummer av Bok og Bibliotek (4/2012) et innlegg under vignetten «Meninger». Hans gjennomgang av norsk litteraturpolitikk og den debatt som har pågått i år, kan ikke stå uimotsagt.

Av adm.dir. Kristenn Einarsson, Den norsk Forleggerforening

Trenger vi biblioteket?

. i kategorien Nr. 4 - 2012

Aktuelt-11Aktuelt-11President Darwin P. Erlandsen i salig Norsk dusteforbund foreslo i sin tid at alle burde komme til verden med artiumsvitnemål. Men, la han til, da må sannsynligvis svangerskapstiden forlenges vesentlig – i alle fall dersom alle skal bli preseterister.

Av professor Ragnar Audunson, Høgskolen i Oslo og Akershus, avd ABI

Om forskning, praksis og teppeveving

. i kategorien Nr. 2 - 2012

Aktuelt-11Aktuelt-11Hva bør være forholdet mellom bibliotek- og informasjonsvitenskapelig forskning og bibliotek- og informasjonsvitenskapelig praksis, spør professor Ragnar Audunson ved Høgskolen i Oslo og Akershus, avdeling ABI.