Meninger om 2012, 2013 - og Nasjonalbiblioteket

. i kategorien Aktuelt

BOB-3-2011-s1BOB-3-2011-s1Hva skjer på biblioteket? Hva er biblioteklederne opptatt av, hva er forventningene til 2013, hvordan synes de overgangen fra ABM-utvikling til Nasjonalbiblioteket har gått? Dette er blant de spørsmålene Bok og Bibliotek ønsket svar på fra et utvalg biblioteksjefer.

- Norges råeste bibliotek

. i kategorien Temahefte om bibliotekdesign

16-17Nesodden-Aarmo16-17Nesodden-AarmoEt halvt år etter innflyttingen i nytt bygg er begeistringen stor blant brukere og ansatte på Nesodden bibliotek: - Dette er blitt Norges råeste bibliotek, sier biblioteksjef Ib Aarmo (bildet). 

Den viktigste kompetansen i 2015

. i kategorien Nr. 6 - 2012

Brukeren i fokus, kommunikative ferdigheter inkludert formidling og IKT, var de kvalifikasjonene som oftest ble nevnt av deltagerne på seminaret. Det vi kan karakterisere som bibliotekarens kjernekompetanse, kunnskapsforvaltning- og organisering ble bare nevnt av i underkant 10%.

Hva skal vi med Nasjonalbiblioteket?

. i kategorien Nr. 6 - 2012

1Hovedillustrasjon1HovedillustrasjonNasjonalbiblioteket er en ung institusjon, med en allerede bemerkelsesverdig og tildels turbulent historie. Ved flere anledninger har spørsmålet vært stilt om hva vi egentlig skal med denne skapningen? Biblioteket vil til neste år – i 2013 – runde 15-årsmerket. Med denne milepælen i sikte kan det så smått være tid og grunn til å koste på oss noen refleksjoner over bibliotekets funksjon og rolle som en tung nasjonal kultur- og samfunnsinstitusjon.

Prøveavtalen om utlån av e-bøker kan bli forlenget

. i kategorien Aktuelt

Aktuelt-11Aktuelt-11Kulturrådets prøveavtale om utlån av e-bøker på bibliotekene kan likevel komme til å bli forlenget. Dette er klart etter et møte i Kulturrådet 24. januar. Konstituert seksjonssjef Arne Vestbø i Kulturrådet sier til NRK at det er svært sannsynlig at det i løpet av kort tid vil ligge en avtale på bordet, slik at prøveordningen kan bli fornyet.

Trenger noe mer enn et landemerke

. i kategorien Uncategorised

Sunniva-Evjen-ved-en-modell-av-Nye-DeichmanSunniva-Evjen-ved-en-modell-av-Nye-DeichmanNye Deichman: Oslo planlegger ”verdens beste bibliotek” i Bjørvika. Forsker etterlyser politiske visjoner for bibliotektilbudet fremover.

Av rådgiver Sonja Balci, Høgskolen i Oslo og Akershus

Temahefte som vedlegg til BoB nr 6/12

. i kategorien Nr. 6 - 2012

1 - web1 - webBibliotekets design forteller noe om hva som er formålet med det. Det klassiske biblioteket skulle skape «orden i kaos». Med det som motto bygde man biblioteket med henblikk på ro, orden og gjenfinning. Kortkatalogen, skranken, lesesalen og reolene var bærebjelkene og fortalte om hierarkier og enveisformidling der bibliotekaren var bindeleddet mellom «de lærde» og «allmuen».

       De tradisjonelle bibliotekene vil fortsatt eksistere en god stund framover. Men mye tyder på at det klassiske biblio-teket er i ferd med å bli historie. I dag er arkitekter, designere, byplanleggere og bibliotekarer mer opptatt av å skape et bibliotekrom som åpner for et mangfold av opplevelser og aktiviteter innenfor kulturelle, kunnskapsmessige og pedagogiske rammer.

       Dette har skapt en ny interesse for det fysiske biblioteket, og det stiller nye krav til hvordan bibliotekene blir utformet, både utvendig og innvendig. Vi gir i dette temaheftet (vedlegg til Bok og Bibliotek nr 6/12) noen glimt fra den nye bibliotekdesignen og håper det kan være til inspirasjon og gi faglig påfyll til en ellers travel bibliotek-hverdag.

 

Facebook-aksjon for Nye Deichman

. i kategorien Aktuelt

Nye DeichmanNye DeichmanOslo trenger et nytt hovedbibliotek som skal bli et lokomotiv for resten av bibliotekfilialene i byen. I 27 år har politikerne snakket om å bygge nytt hovedbibliotek. - Nå er det på tide at planen blir realisert, sier lederen av Norsk bibliotekforening (NBF), Ingeborg Rygh Hjorthen. NBF har nylig startet en Facebook-aksjon for Nye Deichman.

Byrådet i Oslo har lagt frem et budsjett for 2013 som finansierer det nye hovedbiblioteket i Bjørvika. Men byrådet har mindretall i bystyret, og er avhengige av Fremskrittspartiet for å få budsjettet godtatt. FrPs bystyregruppe har imidlertid brutt budsjettforhandlingene, noe som truer med å trenere hele byggeplanen.

- Det er nå det gjelder, sier Hjorthen. - Bli med på aksjonen og vis politikerne at Nye Deichman er viktig for integrering, kultur, læring og demokrati. Dette kan de ikke stemme nei til!

Mer om aksjonen her: http://www.facebook.com/AksjonNyeDeichman

Mot omkamp om frie bokpriser i Danmark

. i kategorien Aktuelt

dansk-flaggdansk-flaggDet kan gå mot omkamp om de frie bokprisene i Danmark etter at styrelederen og den administrerende direktøren i landets største forlag, Gyldendal, i en kronikk i avisen Politiken sist i januar skrev at de frie bokprisene har ført til økt nedlegging blant danske bokhandler, «bestselgerisme» og litterær ensretting. Derfor var det behov for et kulturpolitisk inngrep, som ruller deler av liberaliseringen tilbake og setter en stopper for de frie bokprisene, mente styreleder Poul Erik Tøjner og administrerende direktør Stig Andersen. 

Biblioteket i byrommet - arkitektur, attraksjon og arena

. i kategorien Temahefte om bibliotekdesign

1 - web1 - webI årene da internett ble utbredt, det vil si fra midten av 1990-tallet og fram til årtusenskiftet, hersket det stor tvil om folkebibliotekets framtid. Betød de nye mulighetene for tilgang til kunnskap og informasjon at folk ville slutte med å gå på biblioteket? Og ville det fysiske biblioteket, slik vi har kjent det i århundrer, nå oppløse seg i cyberspace? Slik er det ikke gått.

Dette har vi visst lenge

. i kategorien Nr. 6 - 2012

professorn-11professorn-11Når biblioteklovens formålsparagraf nå sannsynligvis endres og betydningen av biblioteket som møteplass framheves, kan brukerne si: Velkommen etter!

Er 3 vise kvinner fra Lom med på å endre begrepet bibliotek?

. i kategorien Nr. 6 - 2012

”3 vise kvinners blogg”, er en blogg skrevet av bibliotekarene ved Lom folkebibliotek. I 2010 skrev jeg en oppgave om hvordan jeg mener bloggen følger sosiale strukturer og konvensjoner samtidig som den er et bidrag inn i en endring av bibliotekdiskursen i dagens sosiale sammenheng. Innholdet i denne artikkelen er en redigert versjon av oppgaven.

Av Karianne Aam, fylkesbiblioteksjef i Hedmark. Aam er også student i master i Kultur og digital kommunikasjon ved Høgskolen i Hedmark. Artikkelen er en redigert versjon av en eksamensoppgave ved dette studiet.

Drep meg hardt!

. i kategorien Uncategorised

kalender-julepyntkalender-julepyntMøt tidlegare dørvakt Jonny Fjeld frå Drammen, ein mann du berre hugsar dersom du festa hardt på åtti- og nittitalet. Jonny Fjeld er no tilsett i serviceavdelinga til Rica Park hotell i Drammen, og har lagt fortida bak seg. Men ein mørkt, kald desemberkveld prøver nokon å drepe han. Kven er etter han? Og kvifor no? Jonny må grave djupt i sitt tidlegare liv, oppsøke tidlegare kollegaer og vennar, for å finne svaret. Men alt går ikkje slik han ønskjer…

Denne teksten av Lars Petter Sveen fylte de 24 lukene i Bok og Biblioteks julekalender 2012. Her kan du lese den samanhengende.

Tekniske problemer

. i kategorien Aktuelt

Vi har nylig hatt en større oppgradering av programvaren (Joomla) bak Bok og Biblioteks nettsted. Det førte til at enkelte moduler lenge ikke har fungert helt som de skulle, men det ser ut til at alt er i orden nå. Skulle du likevel oppdage uregelmessigheter og feil, ikke nøl med å ta kontakt, slik at vi kan utbrede det. Den som ønsker å kommentere artikler, vil se at vi nå har gjort det nødvendig å registrere seg. Det viste seg at kommentarfeltet var en luke for spam og ondsinnede programsnutter, og det var viktig for oss å tette disse hullene for å hindre ødeleggelse på vårt eget nettsted og at vi ble en sentral for spredning av virus.

- Red.

Bakken, Lykkja og Nasjonalbiblioteket

. i kategorien Nr. 6 - 2012

leder-11leder-11Å sjekke jobbmail fredag kveld er risikosport, da kan «gullrekka» på tv lett gå i vasken. Det skjedde hos meg fredag 26. oktober kl 21.26. Da tikket det inn en mail på Biblioteknorge-lista fra biblioteksjefen ved Høgskolen i Telemark, Frode Bakken.

Deichman til kommunen, Munch til staten

. i kategorien Aktuelt

kommentar-11kommentar-11Både Nye Deichmanske bibliotek og Munch-museet må til for at Bjørvika skal bli en levende bydel. I dette bildet vil Deichman være den ”folkelige” motvekten mot opera- og museumsgjengerne, for uten Deichman vil Bjørvika stor sett bli befolket av turister og konsulenter og en og annen beboer som har kjøpt en rådyr leiligheten ved vannkanten. Oslos øvrige innbyggere vil da ikke gidde å bruke Bjørvika, kaffe latte kan man jo drikke hundre andre steder i sentrum, hvor resten av Oslos servicetilbud ligger som en naturlig del av byen...

Endelig – doktorgradsprogrammet er godkjent

. i kategorien Nr. 5 - 2012

professorn-11professorn-11Torsdag 13. september 2012 var en viktig dag for bibliotek- og informasjonsvitenskapelig utdanning og forskning i Norge. På denne dagen vedtok styret i NOKUT – det nasjonale organet for utdanningskvalitet – å akkreditere et doktorgradsprogram i bibliotek- og informasjonsvitenskap ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Av professor Ragnar Audunson, Høgskolen i Oslo og Akershus, avd. ABI