Havmannprisen gikk til Jorunn Thørring

. i kategorien Aktuelt

thrring.jpgForfatteren Jorunn Thørring er tildelt Havmannprisen for beste nordnorske bok utgitt i 2007. Thørring får prisen for romanen "Tarantellen". Prisen ble delt ut i går (7.5.08) på Rana bibliotek.

Prisvinneren er kåret av en fagjury som har vært ledet av Stein-Arve Myrbakk, litteraturanmelder og lektor i norsk i Mo i Rana. Andre medlemmer i juryen har vært forfatteren Anne Bjørkli fra Norsk forfattersentrum, Siv Johansen fra Ark Mo og Sissel Holtet fra Nordland fylkesbibliotek.

Om årets vinner sier juryen:

- Juryen har bestemt at Havmannprisen for beste bok nordfra 2007 gis til Jorun Thørring for  kriminalromanen "Tarantellen".  Thørring har med sine krimromaner vist at hun kan fange lesernes oppmerksomhet i konkurranse med de fremste og godt etablerte forfatterne i det store norske markedet for denne sjangeren. Både Aslak Eira i "Glassdukkene" og Orla Os i "Skyggemannen" i debutromanen fra 2005 og nå i "Tarantellen" er kraftfulle og sympatiske krimhelter som er nordnorske i hele sitt vesen. "Tarantellen" er ei dyktig turnert og spennende kriminalhistorie i et språk som flyter lett.

Thørring er født i 1955 i Tromsø. Hun er i dag bosatt i Melhus, hun er spesialist i gynekologi med egen praksis i Trondheim.

Havmannprisen deles ut av Rana bibliotek og Nordland fylkesbibliotek. Prisen støttes for øvrig av Ark Mo og Helgeland Sparebank. Havmannprisen deles i år ut for tiende gang, og i den anledning vil en rekke av de tidligere prisvinnerne komme til årets arrangement. Det er også meget gledelig at Helgeland Sparebank i år øker prissummen til kr. 25.000,-.

I statuttene for Havmannprisen heter det at prisen sal gå til en forfatter med markant nordnorsk tilknytning. Det skal legges vekt på bøker med litterære og fortellermessige kvaliteter kombinert med folkelig appell.

Se også http://www.rana.kommune.no/bibliotek

- Odd Letnes