«Kjære, vi må snakke om lisenser» - behandling av lisenser i akademiske bibliotek

. i kategorien Nr. 5/6 - 2018

En tidlig morgen på nyåret i 2015 strømmer det på med henvendelser i skranken: «Vi kommer ikke inn i Atekst». Atekst har stengt BIs tilgang og studentene fortviler fordi de trenger Atekst til oppgaven de jobber med. Atekst oppgir unormalt høyt uttak av artikler som årsak for stengingen. Spørsmålene strømmer på – Hva er unormalt? Hva er rammene? Hvordan ser avtalen vår ut? Kan de gjøre det? Kan CERES som forhandlet frem avtalen, hjelpe?

Endelig digital tilgang til alt pliktavlevert materiale

. i kategorien Aktuelt

Endelig kunne nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre vise betaversjonen av søk med tilgang til alt pliktavlevert materiale i Nasjonalbiblioteket. Det skjedde på biblioteklederkonferansens andre dag, og også de ansatte i NB var litt bekymret for om demonstrasjonen skulle gå godt. Men det gjorde den. Det betyr at det nå er fire lisenser for universitets- og høgskolebibliotekene for hvert dokument, og to lisenser for brukere i folkebibliotek. - Teoretisk sett betyr det at 12 millioner dokumenter kan leses samtidig, sa Myhre.

London kaller norske bibliotekarer

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 4 - 2018

Mange norske bibliotekarer har deltatt på Internet Librarian-konferansen i London i årenes løp. I år feirer konferansen 20 årsjubileum og årets tema er biblioteksinnovasjon. Bok og Bibliotek tok turen til London før sommeren for å høre litt mer om konferansen, som går av stabelen i disse dager, og hvor langt planleggingen har kommet.

Roboter gir rom for nye oppgaver innen digitalisering

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 3 - 2018

Les mer …Høyre vil at høgskoler og universitet skal fremme en kultur for deling av læringsressurser. Innen 2025 bør undervisning være digital og delt på nettet, vedtok Høyre på sitt landsmøte. Hvordan de skal gjøre det, vet de foreløpig ikke, ifølge stortingsrepresentanten Peter Christian Frølich (bildet) som ledet arbeidet med Høyres digitaliseringsuttalelse. I følge Khrono er det heller ikke sikkert at Høyre er helt enig med Høyre. Men det er tydelig at det nå er et moment for å diskutere digitalisering og delingskultur. Da må bibliotekene kjenne sin besøkelsestid.

Hvordan bør bibliotekaren kle seg?

. i kategorien Aktuelt

Les mer …(IFLA 2018, 4. dag) Utseendet ditt er ditt første visittkort. Hvordan du ser ut er avgjørende for det første inntrykket, og det inntrykket varer evig. Bibliotekarer må tenke over utseendet sitt. De må være rene, velstelte og veltrente, samtidig må de unngå overdrivelser, enten i form av religiøse symboler, utringinger eller lignende. Biblioteklederne må kle seg slik at folk skjønner at her er det noen med autoritet og makt.

Endre samfunnet! Endre bibliotekene!

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Første skritt for å bli tatt alvorlig, er å ta seg selv alvorlig. Åpningsseremonien på IFLA er et eksempel på det. Slike åpningsseremonier preges av mye takking og oppnevning av honorabiliteter som er til stede. Det gjaldt ikke minst her i Kuala Lumpur. Det var takk til IFLA-presidenten, generalsekretæren i IFLA, ministeren for kultur og turisme i Malaysia, ordføreren i Kuala Lumpur og til Dr. Ali Hamsa, chief secretary of Malaysian government, dvs at han er øverste embedsmann som er sjef for sekretariatet til regjeringa i Malaysia.

Kultur – er det bare politur? Kaj Skagen utfordrer med en ny "biografi" over Norge

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 3 - 2018

Les mer …Politikerne har rotet det til. Når de snakker om norsk kultur, handler det mest om pynten på kaka. Det dreier seg gjerne om vafler og brunost eller bevilgninger til kunst og fritidsaktiviteter. Vi har for lengst fått et utvidet kulturbegrep, men dagens kulturdebatt foregår innenfor rammen av et innskrenket kulturbegrep. I Norge, vårt Norge vil Kaj Skagen noe helt annet. Bilde: Dreyer Forlag.

En lovende debut

. i kategorien Bokanmeldelse

Les mer …Følelsen av å lese god litteratur kom bare etter noen få avsnitt i romanen «Jeg har mer jeg vet du vil like» av Marte Magnusdotter Solem (f. 1978). Da jeg var ferdig, tenkte jeg: Dette er en lovende debut.

 

Når språket står i veien

. i kategorien Bokanmeldelse

Les mer …Første reaksjon er at «Canada Dry» er et språklig fyrverkeri det skal bli underholdende å lese. Andre reaksjon er at språket er så anmassende og tjukt av ironi at det står i veien for den fortellingen debutanten Bendik Wold ønsker å fortelle.

Det var en spennende reise

. i kategorien Bokanmeldelse

Les mer …En reise åpner for nye muligheter og er samtidig et resultat av noe. Mona Høvring (f. 1962) sin siste roman, «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg ble født», starter med en reise til et høyfjellshotell i en fjellbygd. Dermed våkner forventningene hos denne leseren.

Lett å lese, lett å glemme

. i kategorien Bokanmeldelse

Les mer …Romanen «Singularitet» av Marita Fossum begynner med et anslag som skaper forventinger: «Jeg skal begynne å prostituere meg». En kvinne som frivillig velger å gå inn i en virksomhet som har en egen evne til å få sinn i kok, vekker interesse. Flere spørsmål melder seg allerede etter denne første setningen: Hvorfor frivillige gjøre noe så nedverdigende som å selge kroppen sin? Kan dette gå bra? Hvor stor blir fallhøyden, hvor dyp blir tragedien? Eller tvert i mot, står vi overfor en kvinne som ønsker å rekke tunge til etablissementet og vise at selv prostitusjon kan være veien til et tilfredsstillende liv.

Biblioteket – ikke så fredelig som man skulle tro

. i kategorien Bok og Bibliotek nr. 3 - 2018

Les mer …Folkebiblioteket er blitt et offentlig møtested for alle typer mennesker, iblant også et tilfluktssted for mennesker som ikke har noen annet sted å være. En slik sammensetning av ulike brukere kan føre til mange typer konfliktsituasjoner og uønsket adferd, som bibliotekansatte ikke nødvendigvis er utdannet eller rustet til å takle på en god måte, men som de likevel må håndtere og ta ansvar for. Dessuten, som vi vet fra andre hold i samfunnet, skal det dessverre ofte en tragisk hendelse til, før man får øynene opp for et problem og setter i gang tiltak for å bedre situasjonen.

Det ble ikke Biblo Tøyen, men de vant likevel

. i kategorien Aktuelt

Les mer …(IFLA 2018, 5. dag) Biblo Tøyen var en av fem bibliotek som var finalister til kåringen av årets folkebibliotek 2018. Det er en pris som deles ut i samarbeid mellom IFLAs komiteer for folkebibliotek, storbybibliotek og komiteen for bibliotekbygg og utstyr. Det var stor spenning i salen tirsdag da prisen skulle kunngjøres. Prisen gikk til School 7 - i Den Helder i Nederland.

Bibliotekene må være forkjempere for fri tilgang til informasjon!

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Å dele kunnskap og forskningsresultater er eldre enn Open-Access-bevegelsen, men Open Access er en bevegelse for deling. Open access utfordrer det kommersielle paradigmet drevet av profitt. Sjøl om det var forskerne som startet bevegelsen, har bibliotekene omfavnet Open Access. - Vi hadde ikke mye valg når kostnadene til kommersielle leverandører går i været, sa Dr. Reggie Raju som er visedirektør ved universitetsbiblioteket på University of Cape Town.

Sterkere regional satsing i IFLA, og nordisk IFLA-samarbeid

. i kategorien Aktuelt

Les mer …I morgen åpner årets IFLA-kongress her i Kuala Lumpur i Malaysia. I dag (24. august) var det tjuvstart med komitemøter for mange av IFLAs stående komiteer. I tillegg var det samling av nordiske delegater, og for europeiske delegater. Det var for øvrig første gang at det var et eget møte for europeiske deltagere til tross - eller kanskje nettopp på grunn av - deres dominerende posisjon i IFLA, skriver Lars Egeland.

- Fagbibliotekene må samarbeide med folkebibliotekene

. i kategorien Aktuelt

Les mer …- I dag er det 40 år siden jeg gikk ut av bibliotekskolen. I tida etterpå har jeg hatt ulike yrker, men jeg har alltid vært bibliotekar, sa Rocky Ralebipi-Simela da hun snakket til IATUL-konferansen i Oslo torsdag. I mange år var hun i USA som politisk flyktning fra apartheid-regimet, før hun kunne vende tilbake i 1994. Nå er hun nasjonalbibliotekar i Sør-Afrika.