Den lønnsomme myten om ungdom og lesing

. i kategorien Nr. 2 - 2009

Les mer …Hundrevis av mennesker i kultursektoren lever av myten om at ungdom kan stimuleres til leselyst. Sannheten er at leselysten alltid har vært der, men at den systematisk understimuleres i et finmasket system der profitt, lønn, karriere og politikk er viktigst. Et system der argumentet om bredde oppretteholder elitismen og kravet til "litterær kvalitet", sørger for at all offentlig støtte havner på kontoene til de som har bygget systemet og lever av det.

 

- Av Martin Nygaard, forfatter

Men må de være gratis?

. i kategorien Nr. 2 - 2009

Les mer …Myndighetene har nå fått klare råd om at vitenskapelig litteratur bør bli gratis tilgjengelig på internett. Tanken er så vakker at jeg føler meg dum når jeg sier: Vent nå litt!

 

- Av forsker Gunnar Sivertsen, NIFU STEP

Debatt 2.0: Forrykende, formell og forvirrende

. i kategorien Nr. 2 - 2009

Les mer …Grensen mellom "virtuelt" og "virkelig" viskes ut på stadig flere felter, så også i den offentlige debatten. Vi har nådd et punkt hvor brukerne kan digitalisere det mest analoge diskusjonsforum, gjøre seg hørt og kreve å bli tatt på alvor.

 

Som så ofte ellers på det digitale feltet skyldes det et sammenfall av faktorer. De viktigste er det generelle velstands- og utdannelsesnivået, veksten i nettbruken og en eksplosiv utbredelsen av fast og mobilt bredbånd...

 

- Av Eirik Newth, forfatter

Islamkritikk i biblioteket

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Det er viktig at folkebibliotekene eksperimenterer og tør å være provoserende. Men det er også viktig å ha en plan for å takle konsekvensene. Provokasjoner blir besvart, uansett om de ytres på nettet eller i et bibliotek. Iblant blir det voldsommere enn man hadde trodd.

 

- Av Odd Letnes, redaktør

UBO + NB = sant!

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Ja, det er sant at Universitetsbiblioteket i Oslo (UBO) har fått på plass en avtale med Nasjonalbiblioteket (NB) for å dra nytte av deres suverene kompetanse på digitaliseringsfronten.

Avtalen ble underskrevet av bibliotekdirektør Bente Andreassen (t.v) og nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein. 

 

- Av Anne-Mette Vibe, prosjektleder, Digitaliseringsprosjektet

Beskjedenhet er ingen bloggdyd

. i kategorien Nr. 2 - 2009

Les mer …Bloggingens uskrevne regler bryter med nedarvede biblioteknormer. Standhaftig vilje til eksperimenter kan vise seg viktigere enn kortsiktig 2.0-suksess for folkebibliotekene.

 

"Det var ofte kjedelig å skrive i bloggen, og en gjennomgang avslører at det også må ha vært ganske kjedelig å lese den." Slik skriver Bernt Lage Breivoll, kanskje i overkant selvkritisk, i sin nekrolog over Fauske biblioteks blogg. Den ble lagt ned i desember i fjor. 

 

- Av Olav Anders Øvrebø, frilansjournalist og redaktør

Hyllerydding på Hitra

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Kassasjon kan oppleves som å kvitte seg med arvesølvet for en billig penge. Men fornuftig kassasjon er bra for samlingen i det lokale biblioteket, meldes det fra Hitra bibliotek - som har ryddet i hyllene.

 

Open Access til hele herligheten

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Særlig på et smalt felt under oppbygning som forskning på barne- og ungdomslitteratur er, blir Open Access viktig. Blir ikke denne forskningen og fagkunnskapen bredt tilgjengelig, vil feltet ha problemer med å utvikle seg og etablere seg i den offentligheten den bør være en naturlig del av sammen med alle andre forskningsfelt.

 

Av Birgitte Eek, informasjonskonsulent ved Norsk barnebokinstitutt

Gratulerer, Tromsø bibliotek

. i kategorien Aktuelt

Les mer …

Norske bibliotekbrukere mener at Tromsø bibliotek er det beste folkebiblioteket i landet. Bibliotekbrukerne i hele Norge ble invitert gjennom Prosa, Dagbladet og dagbladet.no til å stemme på det folkebiblioteket de mente er best. Tromsø gikk av med seieren. Den 20. mars ble prisen høytidelig overrakt.

På bildet biblioteksjef Paul Henrik Kielland som tok i mot prisen fra redaktør Karianne Bjellås Gilje i Prosa.