"Norsk digitalt bibliotek" blir ikke realisert

. i kategorien Aktuelt

Stortingsmelding 23 (2008-2009). Visjonen om Norsk digitalt bibliotek tilhører fortida og vil ikke bli prioritert av regjeringen, opplyste kulturminister Trond Giske da han presenterte stortingsmeldingen om bibliotek fredag 17. april.

Hva mener du om den beslutningen? Burde Norsk digitalt bibliotek ha vært realisert?

 

Norsk bibliotekforening: - Gode styringssignaler

. i kategorien Aktuelt

Stortingsmelding 23 (2008-2009). - Selve tittelen på meldinga stadfester det viktige samfunnsoppdraget bibliotekene har: "Kunnskapsallmenning, møtestad og kulturarena". Dette plasserer bibliotekene sentralt for hele befolkningen, understreker Norsk bibliotekforenings (NBF) leder Anne Hustad i en pressemelding 17.4.2009.

 

Bloggere og bilder

. i kategorien Aktuelt

 

Les mer …
Ved årets begynnelse fortalte Journalisten om bloggere som forsynte seg fritt av Scanpixs bilder. Bloggeren VamPus, alias Heidi Nordby Lunde, oppfordret da bildebyrået til å få opp en modell for bloggere.

 

– Det er ting vi er i ferd med å se på. Vi har ingen klar løsning på dette ennå, forteller administrerende direktør Stein Hallingstad i Scanpix.

Hallingstad forteller at Scanpix har inngått en avtale med microstock-selskapet Fotolia hvor brukerne kan laste opp bilder for så å selge det til bransjebruk.

– Dette er databaser med brukergenerert innhold hvor de som har lagt inn bildene synes det er ok å selge billig. Det som ikke fanges opp der er redaksjonelle bilder, som jo er kjernevirksomheten vår.

Direktøren forteller at tjenesten nå skal rulles ut til Scanpixs institusjonelle kunder. Hallingstad mener at når en løsning for bloggerne er oppe og står, tror han nok ikke at prisene vil ligge på Fotolia-nivået.

 

Kilde: Journalisten.no

Ytringsfrihetens bastioner

. i kategorien Nr. 2 - 2009

Les mer …Stiftelsen Fritt Ord lyser ut prosjektmidler til bibliotekene. Det skjedde i fjor, da det ble delt ut til sammen 2,2 millioner kroner, og det vil bli nye utlysninger i 2010. Hvorfor så opptatt av bibliotek? Vi spør Fritt Ords direktør, Erik Rudeng.

 

- Tekst og foto: Odd Letnes, redaktør

Vinnerne ble Eirik Newth og Eli Neiburger

. i kategorien Aktuelt

- Det mest interessante var nok foredragene til Eirik Newth og Eli Neiburger. Alle bibliotekarer burde ha hørt disse!

Vi tok en liten epost-prat med noen av deltakerne på Ung 3.0-konferansen i Drammen 25.-26. mars. På svarene å dømme, var konferansen helt klart en fulltreffer.

 

Fra synsing til kunnskapsbasert praksis

. i kategorien Nr. 2 - 2009

FORSKNING: ABM-utvikling burde ta den oppgaven på bibliotekfeltet som Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten har på sitt felt:

Å initiere forskning og oppsummeringer av forskningsresultater som kan legge grunnlaget for kunnskapsbasert praksis.

 

- Av professor Ragnar Audunson, Høgskolen i Oslo, avd. JBI

Den lønnsomme myten om ungdom og lesing

. i kategorien Nr. 2 - 2009

Les mer …Hundrevis av mennesker i kultursektoren lever av myten om at ungdom kan stimuleres til leselyst. Sannheten er at leselysten alltid har vært der, men at den systematisk understimuleres i et finmasket system der profitt, lønn, karriere og politikk er viktigst. Et system der argumentet om bredde oppretteholder elitismen og kravet til "litterær kvalitet", sørger for at all offentlig støtte havner på kontoene til de som har bygget systemet og lever av det.

 

- Av Martin Nygaard, forfatter

Men må de være gratis?

. i kategorien Nr. 2 - 2009

Les mer …Myndighetene har nå fått klare råd om at vitenskapelig litteratur bør bli gratis tilgjengelig på internett. Tanken er så vakker at jeg føler meg dum når jeg sier: Vent nå litt!

 

- Av forsker Gunnar Sivertsen, NIFU STEP