Bibliotekløft: Høyreskepsis til øremerking, men ja til nasjonalt mediebudsjett

. i kategorien Aktuelt

  Vi er skeptiske til øremerking av midler til bibliotekene, sa Kårstein Eidem Løvaas som er Høyres bibliotekpolitiske talsperson, under bibliotekdebatten onsdag på Litteraturuka på Lillehammer. Det er viktig å ha lokalt eierskap og tilhørighet til bibliotekene. Øremerking signaliserer at bibliotekene alltid er salderingspost i kommunene, og slik er det ikke, sa Løvaas, som viste til de Høyre-styrte kommunene Drammen, Tønsberg og Stavanger.

Olsen og kundefokuset

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Her på Bok og Bibliotek sitt nettsted skriver Morten Harry Olsen om overdrevet kundefokus og faren ved å anta et behov for ebøker som ennå ikke er der, eller slik tolker jeg iallefall Morten. Jeg fikk mange tanker i hodet samtidig når jeg leste dette innlegget...

 

Av hovedbibliotekar Thomas Brevik

E-bøker og KUNDEBEHOV

. i kategorien Nr. 4 - 2010

Les mer …Jeg vet at det er veldig, veldig gammeldags å si det, men jeg tror ikke alltid at et «kundefokus» er det beste fokus. Jeg tror ikke at det å tilfredsstille «kundebehov» alltid er en god, langsiktig strategi.

 

Av Morten Harry Olsen, forfatter

Trøndere arbeider videre med litteraturhus

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Skrivende og lesende mennesker i Trondheim arbeider videre med planene om å få et eget litteraturhus i byen. Før sommerferien ble det sendt en søknad om forprosjektmidler til ABM-u, der det ble avslag, men senere har Fritt Ord gitt positive signaler. Hvis alt går i orden, kan byen ha sitt litteraturhus om fire år.

 

Av Reidar Jensen, frilansjournalist

SV foreslår stort bibliotekløft

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Øremerket opptrapping av bevilgninger til folkebibliotekene, et nasjonalt digitalt mediebudsjett for å frikjøpe digitale ressurser og ebøker for folkebibliotekene. Økt tilskudd til kompetanseheving og til nye biblioteklokaler. Dette er blant tiltakene i biblioteksatsingen som Bård Vegar Solhjell nå fremmer forslag om på Stortinget.

Han kommer uten pistol

. i kategorien Nr. 2 - 2014

Les mer …Verden er blitt mindre, men litteraturen bør bli større. Det er ikke noe poeng at en forfatter skal ha et nært forhold til det han skriver om. Det skrives for mange norske romaner om kunstnere og akademikere, og for få om mennesker som bor helt andre steder i verden, mener Lars Petter Sveen.

Tekst: Nina Kraft; Foto: Trond Isaksen

Bibliotekaren som kom inn fra kulden

. i kategorien Nr. 2 - 2014

Les mer …Målet for bibliotekarer er å sikre tilgang til informasjon, å avvise alle former for sensur og fremme best mulig tilgang til informasjonstjenester, heter det i IFLAs yrkesetikk for bibliotekarer. Var det et slikt ideal som drev bibliotekaren Ruth Werner alias «Sonja» da hun sørget for at Sovjetunionen fikk hemmeligheten som gjorde det mulig for dem å lage atomvåpen?

Av Lars Egeland, direktør for Læringssenteret, HiOA

Digitale aviser i anmarsj

. i kategorien Nr. 4 - 2010

Les mer …Norske aviser skal digitaliseres og bli tilgjengelige på biblioteket. Gamle utgaver overføres fra mikrofilm til databaser. Nye utgaver sendes til Nasjonalbiblioteket ved et enkelt tastetrykk.

 

Av Kjetil S. Grønnestad, frilansjournalist

Gratulerer!

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Vinnerne av årets messe-quiz - til Bok & Bibliotek 2010 i Gøteborg - ble:

• Anne Gorostuen, Hamar katedralskole

• Astrid Fygle. Bodø bibliotek

• Ragnhild Holmeide, Harestua

Bok og Bibliotek gratulerer og sender billettpremiene i posten. Kanskje rekker dere også en tur innom Liseberg, som sligger vegg i vegg med messeområdet!

Afrika i fokus

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Afrika blir hovedtemaet på høstens bokmesse i Göteborg, som åpner i dag. Årets program blir ett av de mest omfattende noen gang, med over 2500 ulike programinnslag, deriblant nesten 450 seminarer og med over 800 medvirkende fra 36 forskjellige land.

Les om afrikansk litteratur her. 

 

Av Reidar Jensen, frilansjournalist