Bøker – der ingen skulle tru...

. i kategorien Nr. 2 - 2014

Les mer …Nasjonalbiblioteket feiret i høst Bibliotekforeningens 100 år med å gi en bokgave til alle bibliotek. Det er en flott, påkostet og bilderik bok som kan ligge fremme på de beste kaffebord. (Bildet viser Eidsvollsbygningens bibliotek. Christian Frederik ledsages av Carsten Anker gjennom en "hemmelig" dør.)

- Øivind Frisvold, førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo og Akershus, avd ABI

Bibliotekene svikter Ibsen

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Les mer …En skarp påstand, helt klart. Bakgrunnen er en artikkel i dagens Aftenposten (17.9.10) som forteller at monumentalverket "Henrik Ibsens skrifter" selger dårlig - både over bokhandlerdisk og direkte fra forlaget. Aftenpostens tall for biblioteksektoren er disse:

   Av 480 folkebibliotek i Norge har bare 39 meldt at de har kjøpt inn verket. Blant landets 48 fag- og forskningsbibliotek har bare 16 av dem kjøpt det inn.

   Er ikke dette en kulturpolitisk fallitt?

   Burde ikke alle bibliotek med respekt for seg selv og sine nåværende og framtidige brukere kjøpe dette verket?

   Det kan da ikke være økonomien som ligger bak vegringen, da man ifølge Aftenposten kan få kjøpt hele verket for 774 kroner per dobbeltbind. Det kommer til sammen 16 bind, altså 8 dobbeltbind, så noen formue snakker vi ikke om.

   Det er mulig det er angsten for å kjøpe hyllevarmere, som styrer den manglende interessen? Men hva med kultur- og samfunnsoppdraget? Kjøp verket, plasser det på en egen godt synlig Ibsen-hylle, og det blir garantert brukt!

 

- Red.

Bibliotekløft: Høyreskepsis til øremerking, men ja til nasjonalt mediebudsjett

. i kategorien Aktuelt

  Vi er skeptiske til øremerking av midler til bibliotekene, sa Kårstein Eidem Løvaas som er Høyres bibliotekpolitiske talsperson, under bibliotekdebatten onsdag på Litteraturuka på Lillehammer. Det er viktig å ha lokalt eierskap og tilhørighet til bibliotekene. Øremerking signaliserer at bibliotekene alltid er salderingspost i kommunene, og slik er det ikke, sa Løvaas, som viste til de Høyre-styrte kommunene Drammen, Tønsberg og Stavanger.

SV foreslår stort bibliotekløft

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Øremerket opptrapping av bevilgninger til folkebibliotekene, et nasjonalt digitalt mediebudsjett for å frikjøpe digitale ressurser og ebøker for folkebibliotekene. Økt tilskudd til kompetanseheving og til nye biblioteklokaler. Dette er blant tiltakene i biblioteksatsingen som Bård Vegar Solhjell nå fremmer forslag om på Stortinget.

Han kommer uten pistol

. i kategorien Nr. 2 - 2014

Les mer …Verden er blitt mindre, men litteraturen bør bli større. Det er ikke noe poeng at en forfatter skal ha et nært forhold til det han skriver om. Det skrives for mange norske romaner om kunstnere og akademikere, og for få om mennesker som bor helt andre steder i verden, mener Lars Petter Sveen.

Tekst: Nina Kraft; Foto: Trond Isaksen

Kunstneres rettigheter

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Det er fint å kunne snakke om kunstnerens rett, til å få betalt, til å kontrollere kopiering og eksemplarfremstilling, til å få sitt arbeid kreditert til seg selv og til å bli redigert på en rettferdig måte, men alle de tingene der er bare forretten. Det er en kunstnerrettighet som er viktigere enn alle de andre til sammen: retten til å ytre og uttrykke seg. Ingen gir priser til forfattere som saksøker for opphavsrettsbrudd - men vi gir priser til de modige forfatterne som skriver og gir ut på tross av sensur og undertrykking fra staten.

 

Av Cory Doctorow

Behov for ein ny arkivpolitikk - kommentar til Riksrevisjonens rapport

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Forrige veke vart arkiv nyheitsstoff. Riksrevisjonen la fram sin rapport om status i arbeidet med å sikre og tilgjengeleggjere dei kommunale arkiva, ein rapport som dokumenterer at mykje kommunalt arkivmateriale er dårleg sikra og utilgjengeleg for bruk, og at Kulturdepartementet og Riksarkivaren har forsømt sine oppgåver på dette feltet. For underteikna, som har meir enn 20 års fartstid i kommunale arkivinstitusjonar, er opplysningane om situasjonen for dei kommunale arkiva gamalt nytt. Det som sjokkerer meg er opplysningane om korleis departementet systematisk har neglisjert den kommunale arkivsektoren.

 

Av Gudmund Valderhaug

Grip dagens muligheter!

. i kategorien Nr. 2 - 2014

Les mer …Gode digitale løsninger og attraktive biblioteklokaler med rom for kunnskap, kultur og opplevelser. Det er i et nøtteskall avtroppende nasjonalbiblioteker Vigdis Moe Skarsteins bibliotekariske håp for framtida. Vi snakket med henne den siste dagen på Nasjonalbiblioteket.

Av Odd Letnes, red.

Vil du skrive for Bok og Bibliotek?

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Alle tidsskrifter trenger nye penner, det gjelder også Bok og Bibliotek. Vi trenger flere stemmer, innlegg, kommentarer, reportasjer og omtaler. Ikke først og fremst for å fylle spaltene, men for at dere lesere skal få mest mulig igjen for pengene dere bruker til abonnement eller tiden dere bruker på nettutgaven.

    I først omgang kunne vi tenke oss å styrke omfanget av anmeldelser - av a) tegneserier, b) bøker og c) dataspill.

   Felles for alle tre genrene er at vi søker personer med en god penn, fortrinnsvis feilfri. Om du er 20, 40 eller 60 år spiller ingen rolle. Du kan være bibliotekar, men det er ikke avgjørende. Det viktigste er at du brenner for oppgaven, følger med på området og har en god porsjon formidlingskompetanse i bunnen.

    Skulle du bli fristet til å svare, er det bare å sende en mail eller ringe så kan vi snakke nærmere om omfang og honorar.

 

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. - tlf 41 33 77 86

Olsen og kundefokuset

. i kategorien Aktuelt

Les mer …Her på Bok og Bibliotek sitt nettsted skriver Morten Harry Olsen om overdrevet kundefokus og faren ved å anta et behov for ebøker som ennå ikke er der, eller slik tolker jeg iallefall Morten. Jeg fikk mange tanker i hodet samtidig når jeg leste dette innlegget...

 

Av hovedbibliotekar Thomas Brevik